Ще плащаме почти двойно за възстановяване на здравните права

От 2016 ще трябва да възстановяваме вноски за последните 5, а не 3 години

Ще плащаме почти двойно за възстановяване на здравните права
От 1 януари 2016 г., ако искаме да възстановим прекъснатите си здравноосигурителни права, ще трябва да се върнем назад и да платим дължимите вноски за последните 60 месеца или 5 години, а не както е сега - за 3 години, напомнят от НАП.

Промяната в Закона за здравно осигуряване е публикувана в Държавен вестник още през юни тази година, но влиза в сила от началото на следващата. 

За да бъдат прекъснати здравноосигурителните права на лице, което само внася осигуровките си, то трябва да не е заплатило повече от три дължими месечни осигурителни вноски за 36-месечен период. Ако беше решило да си ги възстанови например през август тази година, трябваше да заплати вноските от 01.07.2012 г. до 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). Но, ако направи това догодина, например през февруари, той ще трябва да плати вноските за периода 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. От НАП напомнят още, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава гражданите от осигурителни права.

Всеки, който иска, може да направи справка за здравноосигурителния си статус и да провери периодите, за които му липсват вноски, чрез електронната услуга на НАП. Другата възможност е гражданите да се обадят на телефон 0700 18 700. 
Коментари: 0