Седмица след атентатите: Парите, глупаци!

Световните лидери трябва да разкрият кой и как финансира \"Ислямска държава\"

Владимир Костов, специално за Economic.bg

Седмица след атентатите: Парите, глупаци!
Автор: Владимир Костов

Владимир Костов е български журналист, писател и дисидент, който живее в Париж от 1977 г. Той бе любезен да коментира специално за Economic.bg ситуацията след атентатите в Париж.

Измина малко повече от седмица от атентатите в Париж. Въпреки че броят на невинните жертви е по-малък в сравнение с този в Ню Йорк преди десетилетие и половина, политико-медийният шум не отстъпва на това, което обществото преживя тогава.

Отново гръмки речи и закани, отново апели за най-широки коалиции, за да бъдел победен веднъж завинаги тероризмът. Разликата е само, че тогава фигурата на врага се казваше „Ал Кайда”, а сега – „Ислямски Халифат”. Tогава от Вашингтон говореше Джордж Буш-младши, а сега Барак Обама. От Москва, и тогава и сега, все Владимир Путин.

И тогава във Вашингтон не показаха особено желание да отговорят на предложенията на Москва за обща борба срещу тероризма. Така е и в момента. В политическия живот е останала една класическа реплика: „Икономиката, глупако!”. Мисля, че можем да я приспособим за ситуацията, в която сме сега, и да кажем на политиците: „Парите, глупаци!”. 

Защото всеки вижда и чува как в множеството речи, становища, решителни позиции и т.н. все се заобикаля, или упоменава само някак под сурдинка, въпросът за парите. Тези пари, които са помогнали джихадисткият халифат да стане това, което е днес. Същите пари, които поне засега, му обещават да остане на крака, въпреки неизброимите удари по въздуха, нанасяни му от американски, френски, руски и кой знае още какви самолети. Бих добавил още: тези пари, заради чиито интереси и амбиции е и създаден самият халифат.

През изминалата седмица в Турция се състоя годишната среща на Г-20. Присъстваха и Путин, и Обама. Приета бе и „много категорична” декларация срещу тероризма и специално срещу действията на джихадистите от Ислямския халифат. Там Путин спомена, че халифатът се финансира от държави, някои от които са в Г-20. Но никой не пожела да го последва в тази посока на разсъждения.

Френският президент Франсоа Оланд залага много на създаването на ефикасна коалиция за въоръжена борба срещу халифата от Франция, САЩ и Русия. За тази цел той отива във Вашингтон и Москва. Кредитът на желаната коалиция би порастнал много, ако като начало Оланд, Обама и Путин кажат откровено на обществото кой и как финансира джихадисткия терор, осъществяван под знамето на халифата. Защото няма никакво съмнение, че това им е много добре известно.

По-нататъшното  премълчаване, усукване и т.н. по този въпрос ще говори, че въпреки всичките антитерористични „клетви и завери, за това равнище на геополитиката джихадисткият тероризъм е нещо удобно. Нещо, което служи за прикритие на други, по-големи интереси и амбиции. И не всеки, който се обявява срещу тероризма, наистина желае неговото премахване.

Имало невинни жертви? Само тероризмът ли води до невинни жертви? И колко са примерите от историята, когато опасността да паднат невинни жертви е възспирала претенции и амбиции, които са изцяло финансово мотивирани?

Коментари: 0