Трябва ли ваксинираните да получат привилегии в обществото?

Имунизираните да имат право да посещават ресторанти, кина и магазини по-рано от другите, предлага германският външен министър

Трябва ли ваксинираните да получат привилегии в обществото?

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19, трябва да имат право да посещават ресторанти, кина и магазини по-рано от другите. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за „Билд ам Зонтаг“, цитирано от Reuters.

Мнението му обаче е в разрез с това на останалите членове на кабинета. Те твърдят, че „трябва да има равенство – не бива и не трябва да разделяме хората“.

Маас напомни, че държавата е ограничила основните права на хората в опит да спре разпространението на коронавируса и „това трябва да спре“.

„Компаниите, които произвеждат ваксините, ни дадоха гаранция, че имунизираните лица придобиват имунитет, което значи, че вече няма да са преносители на заразата. В такъв случай нека поне те да посещават заведенията“, заяви Маас.

Пред медията той поясни, че в Германия до момента са ваксинирани около един милион души. По-данни на статистическата служба в страната живеят около 83.2 млн. души. „Знам, че процесът по ваксинация е бавен, но резултатите са напът“, добави той.

Несъгласните с Маас обаче заявиха, че „в момента страната ни не се нуждае от усещане за неравенство“. Според тях част от обществото вече се чувства изолирано, поради факта че попада във втора или трета фаза на ваксинационната кампания.

Външният министър заяви още, че Германия трябва да започне да облекчава мерките за ресторантите, кината и театрите, ако иска да генерира приходи. Последните данни за икономиката на страната „не са никак положителни, а прогнозите са за бъдеща криза“, поясни Маас.

Припомняме, че Германия удължи ограничителните мерки поне до началото на февруари. А канцлерът Ангела Меркел заяви, че има вероятност те да останат чак до април, ако ситуацията не се подобри.

„Ако не успеем да спрем разпространението на новата COVID мутацията, която опустошава Великобритания, броят на новите случаи ще скочи десетократно. Нуждаем се от още 8-10 седмици, в които да прилагаме най-строги ограничителни мерки, за да го спрем“, ĸoмeнтиpa пo-paнo Меркел.

Междувременно здравните власти заявиха, че примерът, който дава Германия в борбата с вируса, се следва от много страни в Европа.

„Едно подобно действие, каквото предлага Маас, би довело до обществено недоволство в редица странни и до борба за ваксини. Рискуваме с подобни действия да застрашим принципите на равнопоставеност“, заявиха здравните власти.  

Коментари: 0