\"Щом имаш 16 лева за интернет, значи имаш и за здравна вноска\"

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването

Цитат на деня:

\

Снимка: Стоян Йотов

"Изчислил съм, че 16 лева е размера на здравната вноска. Щом имаш 16 лева да си платиш интернета, значи имаш 16 лева да си платиш здравната вноска. Твой избор, приятелю!". Това заяви пред бТВ тази сутрин министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

"Не спирам да обикалям по болници. Вижда се много ясно от GPS-ите на линейките къде точно карат пациентите. Чувал съм, че болници плащат на Спешна помощ да карат пациенти точно там. Ако се окаже, че най-близката болница не е приоритет, шефове на Спешна помощ в съответния град ще бъдат уволнени веднага. Животът и здравето на пациента не е бизнес. Имаме абсолютна яснота как да се обективизират решенията на ТЕЛК. През септември ще внесем всички законодателни промени", каза здравният министър.

От петък в Държавен вестник е публикувана наредба номер 10, наредбата за лекарствата. Количеството ще бъде намалено, за сметка на това парите ще се връщат в Здравната каса. Плащаме много скъпо за лекарства, защото няма единна политика на държавата в това отношение, каза още Москов.

"Лекарствата са дупката в касата. Разликата между годишното увеличение в ЕС и годишното увеличение в България на плащанията за лекарства е маржът, който до този момент е консумирала индустрията", допълни министърът.
Коментари: 0