Швейцария сваля ограниченията за работа на българи

Страната ще премахне ограниченията за работа две години след налагането им

Швейцария сваля ограниченията за работа на българи

Швейцарският президент Ален Берсе (отляво) с румънския си колега Клаус Йоханис

Снимка: БТА

Швейцария през май 2019 г. ще отмени ограничението, което наложи през май 2017 г., българи и румънци да работят на територията ѝ. Така, въпреки че миналата година беше обявено, че рестрикцията ще е с продължителност 1 година, на практика Берн ще я премахне 2 години след влизането ѝ в сила.

Швейцарското правителство миналата година реши да следи по-строго броя издадени нови дългосрочни разрешителни за работа на български и румънски граждани. Жителите на двете най-бедни страни членки на ЕС получиха пълен достъп до пазара на труда на Швейцария през май 2016 г., като така бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни членки на Блока след изтичането на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора.

Предстоящото падане на ограниченията спрямо България и Румъния беше обявено от швейцарския президент Ален Берсе при среща с румънския си колега Клаус Йоханис.

Въпреки че не е страна член на ЕС, Швейцария позволява на граждани от Блока да работят на територията ѝ. Досега обаче Берн прилагаше предпазна клауза, за да ограничи броя на работниците от България и Румъния – две от най-бедните страни от ЕС – заради безпокойства за това, че те заемат работни места в сектори с безработица, надхвърляща средната.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви от своя страна, че Швейцария е предоставила 180 млн. швейцарски франка (179.5 млн. евро) на Румъния чрез кохезионните фондове на ЕС, като тези пари са инвестирани в сферата на граничната сигурност, съдебната система, инфраструктурата и околната среда.
Коментари: 0