Швейцарският франк върви към изравняване с еврото

Проблемите на еврозоната правят валутата все по-привлекателна за инвеститорите

Швейцарският франк върви към изравняване с еврото

Снимка: unsplash.com

3872 ~ 3 мин. четене

Швейцарската централна банка (SNB) харчи милиарди, за да спре поскъпването на франка, но въпреки това редица анализатори смятат, че тази година валутата ще се изравни с еврото, пише Bloomberg в свой анализ. Докато световната икономика навлиза в рецесия, а еврозоната върви към нова дългова криза, швейцарският франк, който е сред най-популярните инвестиционни убежища, нараства.

Тази година той е повишил стойността си с 2% спрямо еврото. Според експертите скоро валутната двойка ще се изравни за първи път от 2015 г. „Само едно нещо може да попречи на швейцарската валута да догони еврото. Ако еврозоната си върне хармонията и сътрудничеството, това определено ще промени нещата. Но засега сме много далеч от това", коментира Джейн Фоли, ръководител на валутната стратегия за борса Rabobank в Лондон.

SNB неуморно се бори да укроти франка. За последните 11 години са инжектирани на пазара над 440 млрд. франка (413 млрд. евро) и въпреки това валутата е нараснала с около 30% за изминалото десетилетие, тласкана от тревогите за глобалния растеж и съмненията за разпад на еврозоната.

През 2012 г. SNB е емитирала рекордните 188 млрд. франка

Страховете от увеличаващите се загуби за световната икономика, които причинява COVID-19, са само малка част от дългия списък, подтикващ интереса на инвеститорите към франка. Валутата е определяна за част от активите-убежищa заради неутралността на Швейцария, силния банков сектор, върховенство на закона и политическа стабилност.

От десетилетия най-богатите хора в света предпочитат да държат парите си в конфедерацията. Не без значение е, че тя излезе от световната финансова криза през 2008-2009 г. много по-бързо и с много по-малко загуби, в сравнение със съседките си.

Кръгли числа

Има пазарни спекулации, че Швейцария има нова цел и тя е 1.05 франка за евро. Предишните интереси на централната банка бяха за 1.12 и 1.08 за евро. Експертите мислят, че това е грешка, защото ако веднъж валутата поеме по тази траектория, много трудно може да бъде овладяна. 

„Наистина ли централната банка иска тази стойност? Според мен не е така", коментира Джеръми Стреч, ръководител на валутните изследвания на G-10 в Canadian Imperial Bank of Commerce в Лондон. „Когато франкът се върне към 1.05 за евро, той може да се насочи към 1.02 за евро. Въпреки това за пазарите няма нищо по-хубаво от кръглите числа", сподели Стреч.

Какво цели SNB?

Швейцария влага много усилия да контролира движенията на франка заради малката си икономика, зависима от износа. Еврозоната е най-подходяща за износ, особено части за германския автомобилен сектор.

Ако местната валута скочи, това ще оскъпи швейцарските стоки и потенциално ще доведе до загуба на банките заради неизгодния курс. По-високата инфлация би коригирала цената на валутата и би означавала по-евтин внос, но ще създаде много тревоги за управляващите, чиято цел е да поддържат инфлацията под 2%.

През последните почти 3 години франкът увеличава стойността си, тласкайки брутния вътрешен продукт на Швейцария надолу

Променливи

Възможно е докато Централната банка на Швейцария се бори с растежа на франка, проблемите в еврозоната да изстрелят валутата нагоре. Анализаторите са притеснени заради протеста на Германия срещу програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествено облекчаване. 

Според федерацията тези мерки за облекчаване на натиска върху икономиката са в разрез със закона. Ако не бъде открито решение, напрежението върху финансово силните държави и силно задлъжнелите като Италия ще се увеличи, а това ще доведе до спад на еврото.

Още в началото на годината инвеститорите бяха категорични, в каква посока ще поеме валутната двойка франк/евро, а COVID-19 допълнително увеличи интензитета на събитията. Швейцарската валута е предпочитана заради сигурността, която дава и според статистиките търсенето й расте по-бързо от това на долара.

„Швейцарската централна банка не може да направи много за франка, докато ЕЦБ не предприеме решителни действия за укрепване на еврото“ сподели Кенет Броу, стратег в Societe Generale SA в Лондон. „Ако станем свидетели на втора вълна на коронавирусната пандемия през лятото, швейцарската валута ще се изравни с еврото до края на годината", коментира експертът.

Подкрепи Economic.bg