Швеция мести потъващ град с 2 мили на изток

Планът на стойност 1 милиард долара вече се превръща в реалност

Швеция мести потъващ град с 2 мили на изток

Кируна

Снимка: Wikipedia

Арктическият град Кируна не е за всеки. Населението му е малко (около 18 000 души), температурите му са мразовити, а местоположението му е отдалечено (90 мили северно от Северния полярен кръг).

Още по-тревожно, шведският град потъва.

Като дом на най-голямата желязна мина в света, Кируна има дълга история на копаене под земята. С течение на времето изкопните дейности са причинили разрушаването на земята, застрашавайки безопасността на домовете, бизнеса и историческите сгради.

Но местните жители остават твърдо решени да запазят историята и икономиката на любимия си роден град.

През 2004 г. Кируна представи план за $1 млрд., за да се премести на няколко мили на изток, към по-стабилна територия. Почти десетилетие и половина по-късно градът най-накрая разкри първата от новите си сгради - кметство и кътче, наричано „Кристалът“. 

Кируна се надява да построи повече от 3000 жилищни сгради, като Кристалът подслонява съществуващата камбанария на града.

Шведската минна компания Luossavaara-Kiirunavaara AB предлага да купува имоти на пазарен курс плюс 25% или да обезщети собствениците с нов имот, който се намира на изток.

Само няколко исторически сгради, като любимата на хората църква, ще бъдат вдигнати от сегашното си положение с камиони и кранове и ще бъдат транспортирани на новото местоположение.

Старите сгради на града ги очакват две участи: те или ще бъдат напълно разрушени, или ще бъдат транспортирани на новата територия.
Коментари: 0