Валери Симеонов иска да накаже хазартния бизнес с 20% ДДС

Според вицепремиера така ще се увеличат и средствата за българския спорт

Валери Симеонов иска да накаже хазартния бизнес с 20% ДДС
2432 ~ 3 мин. четене

Освен ограничаване на рекламата в медиите и разпространението на хазартни игри в търговски обекти, вицепремиерът Валери Симеонов обмисля и 20% ДДС върху приходите от тези игри. Това обяви самият той след среща днес с парламентарната група на партия „Воля”. В момента хазартните игри не се облагат с ДДС, а само с 15% данък върху оборота. Във внесения на 11 май от „Обединени патриоти” законопроект за изменения в Закона за хазарта също не е предвидено ДДС.

„Аз декларирах, че ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта. В момента Българският спортен тотализатор е единственият законен източник на средства за българския спорт и е поставен в много неизгодно положение”, каза Симеонов.

За да увеличи средствата за българския спорт, а и да накаже хазартните оператори, вицепремиерът е готов да поиска и въвеждане на ДДС върху приходите от хазарт. „След като законът е така ограничителен за българския спортен тотализатор, не виждам причина да не се въведе и ДДС, така че долу-горе да се поизравнят”, каза Симеонов.

Според него кампанията за отхвърляне на промените, започната от хазартния бизнес и медиите, зависещи финансово от неговите реклами, е "демонстративна" и "преминава границата". "Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно, при обсъждането на проекта в комисията, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", коментира вицепремиерът, цитиран от "Сега".

Той добави, че от „Воля” са изразили принципно съгласие за всички четири внесени от „Обединени патриоти” законопроекта – за хазарта, за тютюнопушенето, за вероизповеданията и за устройство на територията. Конкретно за промените в Закона за хазарта Симеонов коментира, че такава широка подкрепа за внесен законопроект не е получавал.

Председателят на „Воля” Веселин Марешки обаче каза, че партията му няма да подкрепи така внесените промени в Закона за хазарта. Той добави, че тази тема е била остро повдигана от партията му преди няколко месеца. Според него по-вредни от хазарта са нездравословните храни, които касаят живота и здравето на българите.

„По тази точка (за хазарта) ние по-скоро считаме, че българинът не е дебилен, а да образоват и възпитават кое е добро и кое е лошо е работа на семейството и най-вече на училищата. Всеки сам може да вземе решение как да си харчи парите“, каза Марешки.

Внесените миналата седмица промени в Закона за хазарта забраняват продажбата на билети и фишове за хазартни игри в обекти, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта. В момента въпросните билети се продават свободно във всеки търговски обект.

Законопроектът на „Обединени патриоти” забранява и непряката реклама на хазартни игри – поставяне на търговски послания, имена на хазартни игри или имена на организаторите им върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарта. По отношение на пряката реклама пък ще се забрани обявяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Ще бъде забранено и таргетирането на малолетни и непълнолетни лица.

Много организации вече се обявиха против законопроекта на вицепремеира. Сред тях са "Левски" и "ЦСКА-София", Българският футболен съюз, националните телевизии, които излъчват тегления и представят победителите в лотарийните игри, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от Европейския съюз, се казва в позицията на организацията. Там се посочва още, че в Европейския съюз този сектор е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло.

Коментари: 0