Символи на трудолюбието

Вижте някои от непреходните символи на труда

Символи на трудолюбието
1100 ~ 2 мин. четене

В много държави по света на 1 май, се чества Деня на труда. Историята на празника датира още от 19 век, като се свързва с възникналите работнически протести, чиято цел е била зачитането на социалните права на хората. Така години по-късно, след множество протести и жертви, на 01-ви Май е обявено официалното признаване на 8 – часовия работен ден. По случай Деня на труда и международната работническа солидарност, виртуалната общност на Kaymuподбра някои от непреходните символи на труда.

Най-честите предмети символи на трудолюбието са тези посветени на различни видове животни. Ако някога получите като подарък един от тях, то може да бъде изтълкуван, като признание за качествата ви на трудолюбив човек.

Вол – едно от най-силните и величествени животни. В миналото хората са го използвали като средство за извършване на тежък земеделски труд, с който са се прехранвали. Може да подарите статуетка на някой, когото смятате за най-трудолюбив.

Кон – свещенното животно на прабългарите, с което са завладявали земи и са се придвижвали. До ден днешен животното е използвано за пренасяне на различни видове материали, с които както хората от миналото, така и някои хора от провинции и села се препитават. 

Чук – един от най-старите социалистически символи на труда. Благодарение на неговата функционалност, ковачи и занаятчии са успявали да набавят средства за препитаването на семействата си.

Лопата, бел, мотика – когато не е имало хранителни магазини, а само ниви в чиято земя са били скрити благата, които слагаме на трапезите си, тогава тези способия са били изключително важен елемент, чрез който народа е набавял продуктите си.

В днешният динамичен и дигитализиран свят бихме могли да кажем, че компютърът е съвременният символ на труда. Той е вещ, която е необходимост и чрез която половината свят се препитава. Сами можем да проследим еволюцията на символите на труда и да си извадим изводите.

Подкрепи Economic.bg