Сирия е прогонила напълно \"Ислямска държава\" от Палмира

Страната си върна контрола върху града

Сирия е прогонила напълно \
3776 ~ 1 мин. четене

Сирийската правителствена армия със съдействието на местното опълчение е освободила напълно древния град Палмира от „Ислямска държава, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от Фокус.

Новината за освобождението на града идва от сирийски военни източници. Операцията по освобождението на Палмира продължи около седмица.

На 25 март сирийските войски успяха да отвоюват обратно част от град Палмира. Заедно с присъдружните бойци от паравоенното формирование „Соколите на пустинята“, те успяха да прогонят джихадистите от защитната крепост на древния град и да нанесат сериозни щети върху терористичната организация.

Преди около година ИДИЛ превзе древния град. В началото на този месец сирийската армия, подпомагана от руски бойни самолети, предприе офанзива за освобождаване на града.  

Още с падането на града ДАЕШ започна да унищожава изключително ценни древни паметници и да извършва масови екзекуции на жители на "Перлата на пустинята", както е известен градът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Подкрепи Economic.bg