Слънчев бряг става строго охраняема зона

Полицаи ще проверяват всеки подозрителен автомобил или гост

Слънчев бряг става строго охраняема зона
Курортът Слънчев бряг е на път да се превърне в строго охраняема зона в разгара на туристическия сезон. Пропускателният режим ще бъде максимално затегнат и ще бъде поет от МВР. На проверка ще подлежи всеки влязъл в курорта, стига да се стори подозрителен. Ще се контролира и какви стоки отиват към хотелите и заведенията. МВР ще изисква списъци на всички чуждестранни туристи, които участват в т.нар. "бар кроулове" - обиколки из баровете. Много често в тях се включват непълнолетни, което е нарушение, обясниха от МВР. Планирани са още акции по цялото Черноморие, научи "Сега". В тях ще участват МВР, ДАНС и митниците, пише в. "Сега".

Главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че е постигнато съгласие с дружеството "Слънчев бряг" АД полицейски сили да застанат на пропускателните пунктове към хотелите. Очаква се другата седмица да бъде подписано и официално споразумение с дружеството. "Повишаването на сигурността и осигуряването на полицейско присъствие на всяко едно КПП, за да има пълен контрол на движението на хора и стоки в комплекса, не означава, че ще го затворим, защото той ще спре да е курортен комплекс", заяви Костов пред "Сега". Според него опашки на влизане нямало да има. "Сега" научи, че договорът на охранителната фирма, която пази курорта, ще бъде прекратен от 1 юли. 

Идеите на МВР взривиха недоволството на бизнеса в района. Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова заяви, че собствениците не са били поканени на срещата, на която е било взето решението за КПП-тата. От организацията не знаят какво предстои. "Аз не смятам, че това е най-добрата мярка. Ако държавата не може да си озапти престъпните групи, които много добре знае кои са, едва ли е начинът да затваряме определена територия. В крайна сметка нека си стоят полицаи на КПП-тата, но ако това е свързано просто с присъствие с цел респект - да. Но ако е свързано със спиране на коли на нормални граждани, още повече на чужденци, които ще се се чудят какво се случва, това в никакъв случай няма да бъде приятно и полезно за имиджа на курорта", заяви Иванова. Според нея "Слънчев бряг" АД, в която има и държавно участие, не може да взима еднолично решения, засягащи и другите собственици. Иванова допълни, че има съдебно решение, според което дружеството не може да администрира територията на курорта. "Тук възниква въпросът как се регламентират финансовите отношения между едно търговско дружество и МВР, при положение че в закона ясно пише, че МВР няма право да получава финансови средства от частни фирми", отбеляза тя. 

Засиленото полицейско присъствие идва дни след стрелбата, при която бе ранен Димитър Желязков-Митьо Очите, а охранителят му Александър Алексиев бе убит. След множество оправдания, че инцидентът е нямало как да бъде предотвратен, висшето ръководство на МВР тръгна на обиколка из района на Бургас. Освен Георги Костов там бе и министърът Румяна Бъчварова, която пък обяви създаването на координационен център между местната полиция и НАП. Центърът ще следи как вървят проверките в региона. Обиколка предприе и главният прокурор Сотир Цацаров, за да търси отговорност за престрелката от следователя на курорта. 
Коментари: 0