След шеметните рекорди Apple свива производството на iPhone с 20%

Заради слабото търсене на iPhone 12 mini

След шеметните рекорди Apple свива производството на iPhone с 20%

Снимка: Unsplash

836 ~ 1 мин. четене

Apple е съкратила поръчките за iPhone с 20%, сочи доклад на Nikkei от сряда. Причината е намаленото търсене на най-малкия модел от актуалната серия телефони на бранда – iPhone 12 mini. Новите смартфони на американския производител все пак се търсят много и планът на компанията е да произведе 230 млн. устройства през 2021 г., което е с 11.6% повече спрямо миналата година.

iPhone 12 mini обаче не се котира толкова добре, колкото се очакваше. За сметка на това интересът на потребителите гравитира около по-стария iPhone 11, както и около по-големия iPhone 12 и премиум версията iPhone 12 Pro.

По-рано критиците описаха iPhone 12 mini като просто по-малка версия на iPhone 12, но с по-кратък живот на батерията. Въпреки компактния си размер устройството явно не е достатъчно атрактивно. Всъщност човек трябва да похарчи около 100 долара допълнително, за да се сдобие с по-големия и по-издръжлив iPhone 12.

Въпреки несполуките на mini модела телефоните от последната серия на Apple като цяло жънат успех. Гигантът от Купертино вече не разкрива тримесечните си продажби, но през януари изследователската фирма IDC заяви, че компанията е доставила 90.1 милиона бройки за периода октомври – декември 2020 г. Този резултат помогна на Apple да изпревари Samsung и да стане производител номер едно в света за последната четвърт на годината.

Приходите на Apple от iPhone за същото тримесечие също са се увеличили – със 17% в сравнение с предходната година. Импулсът, даден от iPhone 12, спомогна за това компанията да запише рекорд и за първи път в историята си да отчете над 100 млрд. долара приходи за едно тримесечие.

Коментари: 0