След спецакция са хванати незаконни лекарства „за милиони“

Тепърва ще се чува какво става в сектор „Здравеопазване“, каза вътрешният министър Валентин Радев

След спецакция са хванати незаконни лекарства „за милиони“
3719 ~ 1 мин. четене

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове. Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР.

„Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев, цитиран от „Фокус“.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че заловената организираната престъпна група, занимаваща се с износ на лекарства, е от 7 души. „Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства“, заяви Спиридонов.

„Тепърва ще се чува какво става в сектор „Здравеопазване“, каза на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Такива операции има няколко. Много пари се наливат, а ефектът е същият. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да ни помогнат“, коментира Радев и уточни, че става въпрос за границите между живота и смъртта. „Битката ще бъде жестока“, подчерта той.

Подкрепи Economic.bg