Словения въвежда ново електронно таксуване за товарните автомобили

Мярката влиза в сила от 1 април 2018 г.

Словения въвежда ново електронно таксуване за товарните автомобили
908 ~ 1 мин. четене
Словения въвежда ново електронно таксуване на превозните средства над 3.5 тона по високоскоростни пътища от 1 април 2018 г., съобщиха от Министерството на външните работи. След тази дата няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел, както и използването на електронни карти ДАРС и устройствата АВС.

Новото таксуване ще става чрез системата DarsGo, а шофьорите ще трябва да се снабдят със съответното устройство. За момента то може да се намери в сервизите DarsGo  и по бензиностанциите. От Министерството на външните работи препоръчват потребителите да закупят устройството възможно най-бързо, за да избегнат опашките за регистрация при преминаването към новата система в края на март. 

Сегашната система за таксуване ще работи до 31 март, като не се предвижда паралелно функциониране на новото и старото таксуване. Словенските власти подчертават, че при липса на регистрация и устройство ще бъдат налагани глоби както на водачите на автобусите и тежкотоварните автомобили, така и на собствениците на фирмите, които своевременно не са предприели необходимите действия.

А ето и малко повече за новата електронна система: 


Подкрепи Economic.bg