Служебният министър сложи приоритет на възрастните хора при ваксинациите

Костадин Ангелов отказа да приоритизира най-рисковата група, за сметка на служителите на единствената ферма за норки в България

Служебният министър сложи приоритет на възрастните хора при ваксинациите

Снимка: БТА

2354 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, личните лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60-годишна възраст. Това гласи заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, издадена днес, 17 май. По този начин най-после възрастните хора, които са една от най-рисковите групи при COVID-19, се поставят като приоритет.

Припомняме, че при ваксинационния план, изготвен от предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов, възрастните хора бяха оставени в последната фаза на ваксинационната кампания. В същото време IT специалистите, журналистите и служителите във фермите за норки бяха сложени в приоритетните групи за ваксиниране. Единствената официална ферма за норки в България е собственост на близкия до бившия премиер Иван Ангелов, който притежава и публичната компания „Градус“.

В днешната заповед е записано, че в този определен времеви диапазон се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Също така от утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Общопрактикуващите лекари ще трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Коментари: 0