Служебният вътрешен министър недопустимо поиска уволнение на журналисти

Бойко Рашков не хареса въпросите на журналистите от bTV и препоръча на телевизията да смени водещите на сутрешния блок

Служебният вътрешен министър недопустимо поиска уволнение на журналисти

Снимка: БТА

10235 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е назначен от президента Румен Радев и за вицепремиер, си позволи в ефира на Българското национално радио да поиска свалянето от ефир на водещите на сутрешния блок на bTV – Биляна Гавазова и Златомир Йочев. Недопустимото искане на Рашков е заради въпроси на двамата водещи в интервюто от вчера, които не се понравиха на назначения от държавния глава министър.

„Искам да кажа първо две изречения за моето участие в bTV. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ водеха предаването е доходна дейност“, каза Рашков, намеквайки, че журналистите са изпълнявали поръчка, за която са получили извънредно заплащане. „Защото аз чувах в ушите им техническите средства, с които им казваха какво да ме питат, което е много грозно, разбира се. Освен това, така беше силен звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори, което беше причината да ми задават един и същи въпрос по няколко пъти. Така че аз не се изненадвам и приключвам този въпрос, защото не заслужават толкова внимание, защо България е на 112-о място по свобода на словото“, добави той.

Ако съм собственик на тази телевизия, моментално ще ги отстраня от водещата роля в предаването“, завърши монолога си Рашков.

От bTV Media Group излязоха с позиция, че изказването на Бойко Рашков е силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. „Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници“, пише в позицията.

Economic.bg подкрепя напълно позицията на колегите от bTV, определяйки поведението на Бойко Рашков като недопустимо. Работата на журналистите е да питат, понякога се налага да питат по няколко пъти, когато събеседникът, особено ако е част от управлението на страната, не може или не иска да отговори конкретно на зададения въпрос. Поведението на Бойко Рашков трябва да накара държавният глава да се замисли дали е направил най-добрият избор при назначаване на служебен вътрешен министър.

Коментари: 0