Служебният образователен министър призна за опасност от спиране на европари

Заради проблеми от времето на Меглена Кунева Брюксел е блокирал програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“

Служебният образователен министър призна за опасност от спиране на европари

Снимка: БНР

352 ~ 2 мин. четене
Европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на стойност 350 млн. лв. е заплашена от спиране. Засега е замразена до отстраняване на „системни нарушения“ от времето на Меглена Кунева. Това стана ясно от изявлението на служебния министър на образованието Николай Денков, който призна за писмо, с което Европейската комисия изисква определени решения от МОН в координация с вицепремиера по еврофондовете и в съгласие с ЕК.

Писмото с предупреждение до българските власти е изпратено вчера. То е адресирано до директора на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева. Самата проверка е направена през октомври 2016 г.

От пресконференцията стана ясно, че оставката на Цветана Герджикова вече е поискана. По неговите думи някои от проблемите са доста сериозни, системни, което значи, че решенията могат да отидат и зад хоризонта на служебния кабинет. „Ще направим всичко да решим проблемите в най-кратък срок. За част от тези проблеми отговорност носи и настоящият ръководител Цветана Герджикова. До довечера очаквам нейната оставка на бюрото си“, категоричен е Денков.

„Не бях чут и затова сега трябва много бързо да се вземат мерки, с които програмата отново да се окаже на прав път“, каза Николай Денков, цитиран от БГНЕС. „През следващите дни ще довършим пакета мерки, който сме започнали да подготвяме и в понеделник, 13 февруари от 10 ч., ще има пресконференция, на която ще обясним не само същността на проблемите, но и същността на решенията, които предлагаме“, добави Денков.

Проф. Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Кунева пое МОН тя му отне ресора и го прехвърли на Киряков, а Денков подаде оставка.
Подкрепи Economic.bg