Собственикът на Louis Vuitton излиза от веригата Carrefour

Френският милиардер бе един от най-големите акционери във веригата супермаркети

Собственикът на Louis Vuitton излиза от веригата Carrefour

Снимка: БТА

1220 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Френският милиардер Бернар Арно продава дела си във веригата супермаркети Carrefour, в която инвестира за първи път преди 14 години. Новината поведе акциите на търговеца на дребно с 5% надолу по време на ранната търговия. Тя идва и след като по-рано тази година се заговори за потенциално поглъщане на най-големия европейски ритейлър от канадската Couche-Tard, което обаче се провали.

Арно притежава 5.7% дял в Carrefour чрез холдинговата си компания Financiere Agache. Сега той бе продаден за 16 евро на акция. Когато през 2007 г. милиардерът, заедно с Colony Capital и Axon Capital за първи път взеха 9.8% дял във веригата, средната цена за акция бе 47 евро.

Оттогава Carrefour премина през няколко трансформации. През май тази година бе подновен мандатът на председателя и главен изпълнителен директор Александър Бомпард, който в новата си визия залага на електронната търговия.

Арно бе един от трите големи акционери, заедно със семейство Мулин и бразилския бизнесмен Абилио дос Сантос Диниз.

Френският милиардер, известен най-вече с компанията си за луксозни стоки LVMH, под чиято шапка е Louis Vuitton, подкрепяше идеята на Бомпард за продажбата на Carrefour на Couche-Tard. Канадският играч в крайна сметка оттегли офертата си за близо 20 млрд. долара, след като се сблъска с опозиция от страна на френското правителство.

Оттогава Бомпард осъществява придобиването на Grupo BIG на стойност около 1.3 милиарда долара и твърди, че Carrefour е жизнеспособна да се справя и сама.

Подкрепи Economic.bg