Societe очаква ниските лихви по ипотечните кредити да се задържат

Проблемите с навременното получаване на акт 16 и преждевременното населване на сградите остават в миналото

Societe очаква ниските лихви по ипотечните кредити да се задържат
876 ~ 2 мин. четене
Пазарът на имоти в София е в устойчив подем и няма данни за внезапно сриване на цените в резултат на нереално завишено търсене. Около това мнение се обединиха експерти от различни имотни агенции, които участваха в Деня на отворените врати „Покупка на имот“, организиран от Societe Generale Експресбанк.

Според експертите на „Явлена“ Индексът на достъпност до жилища (съотношението на цена на имота на квадрат и средната месечна работна заплата) намалява, което според агенцията показва, че собственото жилище става все по-достъпно за българите. А това пък е признак, че не можем да говорим за опасност от балон на имотния пазар.

В момента офертните цени обикновено са тези, на които се сключват сделките, обръщат внимание специалистите на „Явлена“. Разликите между офертна и реализирана цена са между 0 и 5%. Важно е купувачът да провери и дали в обявената цена е включен ДДС, защото това понякога също може да изненада потребителя, а е сериозен разход.

Според някои, повишеното търсене ще намали изискванията към строителите и предприемачите, но експертното мнение на "Контракт Сити" е, че качеството на предлаганите сгради на пазара се покачва с всяка изминала година. Новите технологии, шумоизолацията, осигуряването на отлична околна среда и инфраструктура, дизайнерският подход към детайла вече са необходимост.

От Societe Generale Експресбанк прогнозират, че тенденцията за ниски лихви ще се запази в близките месеци. Въпреки това, банкерите съветват клиентите да помислят за допълнителни защити за дългосрочни кредити като жилищния заем, които ще ги предпазят от внезапно увеличение на лихвените проценти в бъдеще. Подобна защита е жилищен кредит с фиксирана лихва.

Експертите посочиха, че проблемите с получаване на акт 16 и обитаването на сгради преди въвеждането им в експлоатация остават в миналото и се случват все по-рядко. Все пак съветват купувачите да проучват добре както фирмата-строител и нейната история, така и имота преди закупуването. Препоръчително е самостоятелно или с помощта на брокер да проверят качеството и сроковете на изпълнение на сградата, както и осигуряването на захранваща инфраструктура - ток, вода и канализация.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg