Софийският университет отново е сред най-добрите в света

Тази година СУ се е придвижил с над 100 места по-напред в класацията на QS World University Rankings 2021

Софийският университет отново е сред най-добрите в света

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Софийският университет „Св. Климент Охридски” влезе в престижната класациите на QS World University Rankings 2021. Най-старото висше учебно заведение в България се нарежда в световната класация между 601 и 650 място (класацията групира университетите) от общо 1000 класирани.

Според това как се реализират студентите след своето обучение, българският университет е в групата 301-500.

Критериите, по които са оценявани учебните заведения са нивото на обучение, научноизследователските дейности, трансфери на знания, международни проекти и престиж.

Тази година университетът бележи голям напредък в класацията, тъй като през 2020 г. е бил на позиция 751-800.

СУ поддържа своята позиция на най-добър университет в България, според националните и международни класации и устойчиво стои сред най-добрите световни университети според QS.

В топ 10 на класацията влизат:

10. University College London

UCL е място, което насърчава и толерира прогресивното и иновативно мислене. Най-развитите и предпочитани направления са във факултета по инженерни науки, природонаучният, юридическият и във факултета по изкуства и хуманитарни науки.

9. University of Chicago

UC е частен кообразователен изследователски университет, който е основан от петролния магнат Джон Рокфелер през 1856 г. В Америка университетът е един от най-добрите и е сред първите в различни национални и международни класации.

Възпитаниците му най-често предпочитат икономическите, правните, хуманитарните и научни дисциплини. Реализацията на завършилите е почти на 100%.

8. Imperial College London

Imperial е единствената по рода си институция във Великобритания, фокусирана единствено върху науката, инженерството, медицината и бизнеса.

7. University of Cambridge

800-годишната история на университета го прави четвъртият най-стар в света и вторият най-стар в англоговорящия свят.

Със своята репутация за академични постижения и традиционни научни ценности, университетът често се нарежда сред най-добрите в света за преподаване, изследвания и международни перспективи. Престижното учебно заведение е обучило видни математици, учени, политици, юристи, философи, писатели и актьори.

6. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

ETH Zurich е един от водещите световни университети в областта на науката и технологиите. Той е известен със своите авангардни изследвания и иновации.

От университета са излезли 21 Нобелови лауреата, 2 Фийлд медалисти, 2 носители на наградата Прицкер и 1 носител на наградата Тюринг. А сред най-видните възпитаници на института е самият Алберт Айнщайн.

5. University of Oxford

Университетът в Оксфорд е най-старият в англоговорящия свят и всъщност е толкова древен, че датата на основаването му е неизвестна, въпреки че се смята, че се е преподавало още през 11 век.

В Оксфордския университет има пет академични подразделения: хуманитарни, математически, физически и природни; медицински и социални науки.

Оксфорд има мрежа от възпитаници, която включва повече от 120 олимпийски медалисти, 26 носители на Нобелова награда, седем поети лауреат и над 30 съвременни световни лидери включително - Бил Клинтън, Аунг Сан Су Чжи, Индира Ганди и 26 британски премиери.

4. California Institute of Technology (Caltech)

Калифорнийският технологичен институт е световноизвестна научно-техническа, научноизследователска и образователна институция, разположена в Калифорния.

Балансът в Caltech е между строга академична учебна програма и дейности, които насърчават личностното развитие.

3. Harvard University

Създадена през 1636 г., Харвардския университет е най-старата институция за висше образование в Съединените щати.

Възпитаниците му включват осем американски президента, няколко чуждестранни държавни глави, 62 живи милиардери, 359 стипендианти от Роудс и 242 учени от Маршал.

2. Stanford University

Станфордският университет с прякор „фабриката на милиардерите“ е в сърцето на динамичната Силициева долина в Северна Калифорния, където се намират Yahoo, Google, Hewlett-Packard и много други модерни технологични компании, основани и ръководени от възпитаници и преподаватели в Станфорд.

Мнозина смятат, че ако завършилите университета сформират собствена държава, то тя  ще бъде сред водещите икономики в света.

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 „Умът и ръката“ е провокиращо мото на Масачузетския технологичен институт. В себе си олицетворява мисията да развива знания в областта на технологиите и науката, които помагат за превръщане на света в едно по-добро място.

Изследователите от MIT са в челните редици при разработките в областта на изкуствения интелект, адаптацията към климата, ХИВ, рака и намаляването на бедността.

С хуманитарната си мисия целта на Масачузетски технологичен институт е не просто да изпрати поредният курс възпитаници, а да вкара в обществото хора, които мислят и се грижат за неговото запазване и развитие.

QS - Quacquarelli Symonds е водещ световен доставчик на анализи за глобалния сектор на висшето образование, чиято мисия е да даде възможност на мотивирани хора от целия свят да реализират своя потенциал.

Портфолиото на QS World University Rankings, открито през 2004 г., се превръща в най-популярната класация, която служи на над 2 милиона студенти да изберат правилното място за своя старт.

Коментари: 0