София се надява на европари за спортни площадки и съоръжения до 2018 г.

Градът ще трябва да е наситен със спортни събития и здравословен начин на живот, казва пред Kmeta.bg общинският съветник Анатоли Илиев за подготовката за Европейска столица на спорта

Поет ангажимент

София се надява на европари за спортни площадки и съоръжения до 2018 г.
232 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

София вече ще може да се кандидатира и за европейско финансиране, с цел да се подготви за Европейска столица на спорта към 2018 г.  

„Да, ще можем да участваме в европроекти“, увери в интервю за Kmeta.bg общинският съветник Анатоли Илиев (на снимката: последният вдясно), който е и един от организаторите на спортните събития в столицата. Според него в следващите четири години в столицата „трябва да се откриват още спортни площадки и съоръжения“.

Според него София набра аналогичния брой точки като френския курортен град Марсилия на Лазурния бряг. „Имаме равен брой точки. Но те ще се организират за 2017 като Европейска столица на спорта, тъй като започнаха много преди нас тази подготовка, имаше година преднина“, обясни той.

„Ние направихме всичко възможно и впечатлихме 11-членната комисия, която бе в София през уикенда. Нас също ни устроива и 2018 година София да е европейска столица на спорта“, призна от името на Столичния общински съвет (СОС) Илиев. Според него така „ще имаме повече време за подготовка“.

И от тук нататък Общината според него ще „продължава със започнатото“ по подготовката. „Трябва да има организационен комитет. Най-важното сега е да се направи програмата за събитията за масовия спорт, спорта на открито и изобщо за мероприятията свързани със здравословния начин на живот“, изреди обшинарят основните задачи пред града ни.

Той обясни и какво точно предстои да се случи в София през 2018 г., когато ще е Европейска столица на спорта. „Това ще е спортната година на София и трябва да е наситена с много събития за масов спорт и здравословен начин на живот“, разказа още Анатоли Илиев.

Според него, за да победи София в конкурса е помогнала и подкрепата на известни спортисти и институции - най-вече Българския олимпийски комитет (БОК). „Разбира се и най-солидната подкрепа бе от БОК, президента му Стефка Костадинова, вицепрезидента Йорданка Благоева и всички наши именити спортисти“, коментира още общинският съветник.

Подкрепи Economic.bg