София ще разполага с рекорден бюджет през 2019 г.

Приходите и помощите са планирани да бъдат над 1.6 млрд. лв., като 550 млн. лв. ще са за транспорт и транспортна инфраструктура

София ще разполага с рекорден бюджет през 2019 г.
Бюджетът на Столична община за 2019 г. ще бъде рекордните 1.62 млрд. лв., обявиха кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Двамата участват в семинар за представянето на проектобюджета на община за следващата година в Правец. От тази сума 550 млн. лв. са предвидени за транспорт и транспортна инфраструктура, най-голяма част от които ще отидат за изграждането на третия лъч на метрото – 307 млн. лв.

Инвестиция в новите автобуси и трамваи ще е 133 млн. лв., като с близо 33 млн. лв. ще се закупят нови 13 трамвая, а 100 млн. лв. ще бъдат дадени за нови автобуси. За изграждане на основни улици и булеварди са предвидени 51.3 млн. лв., като те ще бъдат разпределени между 15 основни обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.

Над 250 млн. лв. ще отдели Общината за почистване на междублокови пространства, а около 21 млн. лв. - за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени за рекултивацията на старите депа. 400 хил. лв. ще отидат за закупуване на нова мобилна станция за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Около 18 млн. лв. ще се инвестират в реконструкция на паркове, сред които „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др. Над 600 хил. лв. ще бъдат дадени за Зоологическата градина. В изграждане на улично осветление ще се инвестират 4,5 млн. лв., а 8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири.

През 2019 г. Столична община ще увеличи средствата за образование, като те ще са в размер на 68 млн. лв. От тях 19 млн. лв. ще бъдат отделени за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите „Манастирски ливади“, „Изток“, „Кръстова вада“, „Нови Искър“, район „Студентски“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Подуяне“ и др., а над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.

5,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в кв. „Банкя“ и в кв. „Овча купел“. А 550 хил. лв. ще бъдат дадени за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство.

Според столичния кмет бюджетът не е предизборен, защото не се предвиждат сериозни увеличения. Промени в данъците, извън приетите от парламента, ще има само за моторните превозни средства и за жилищата в курортните зони. Зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че за около 1/3 от собствениците на автомобили данъкът ще намалее, а за собствениците на стари коли данъкът ще се увеличи. „Но ако намалението при новите като средства е доста по-голямо, то данъкът на старите ще се увеличи с около 5-10 лв.“, заяви той, цитиран от „Фокус“. Той добави, че се работи по това да се пусне онлайн калкулатор, с който всеки ще може да изчисли какъв данък ще трябва да плати за автомобила си през 2019 г.

„Продължаваме инвестициите в града и осигуряваме подобряване качеството на живот във всички райони. Бюджетът не е самоцел, а инструмент, за да осигурим развитие на икономиката в София и грижа за различните социални групи“, каза Фандъкова. Тя обясни, че след две седмици всеки зам.-кмет ще представи детайлно своята програма.

По думите на Фандъкова 90% от автобусите, които ще обслужват градския транспорт на София от догодина, ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт. „Метрото ще бъде 48 км до края на годината. Само преди 10 години то беше 10 км“, заяви тя и уточни, че догодина средната възраст на автобусите ще бъде под 6 години, докато преди десетилетие е била над 20 години. „Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови е цел, която си поставяме през 2019 г. Догодина ще завършим първия етап от реконструкцията на „Западен парк“, ще изградим първия публичен аквапарк и ще завършим разширението на парка „Възраждане“, обясни Йорданка Фандъкова. „За поредна година фокусът ни е върху кварталите. Продължаваме ремонта на квартални улици и изграждането на нови“, каза още кметът.

Тя добави, че през следващата година ще бъдат изградени 16 нови детски, което според нея е рекорд. Новите сгради ще са в най-натоварените райони в града, от гледна точка на недостиг на места. „Част от тях вече започнахме, а на други изграждането предстои да започне“, посочи Йорданка Фандъкова. „Ще завършим първата цялостна реконструкция на 13 училища и 13 детски градини“, заяви кметът. „Общо 71,2 млн. лева са средствата за образованието, което е рекордна сума“, обяви Фандъкова. „Догодина няма да оставим училище в София без физкултурен салон“, каза още тя.
Коментари: 0