София в топ 10 на алтернативните уикенд дестинации в Европа

Българската столица се нарежда до градове като Ница, Солун, Базел и Любляна

София в топ 10 на алтернативните уикенд дестинации в Европа

Снимка: Economic.bg

4436 ~ 2 мин. четене
Голяма част от хората, които обичат да пътуват започват да търсят алтернативни дестинации за почивка в по-малките градове в Европа, тъй като топ дестинациите вече са посетени. Изданието The Guardian представя списък с някои от любимите дестинации за краткотрайна почивка, избрани от читателите му, до които има удобен и евтин транспорт с нискотарифни авиокомпании. Сред тях се нарежда и българската столица, която заема 4-о място в класацията.


Болоня, Италия 


Болоня е красив град в Северна Италия, известен с най-стария университет в света - Болонският университет. Градът се смята за един от най-богатите италиански градове с високо качество на живот. Това се дължи на силното индустриално развитие, обширния сектор на услугите и географското му местоположение - на кръстопът на най-важните магистрали и жп линии в страната.


Ница, Франция

Ница е град в Югоизточна Франция и е важен туристически център на Средиземно море. Простира се по бреговете на Залива на ангелите, заобиколен от приморските Алпи.


Алгеро, Италия

Алгеро е пристанищен град в Южна Италия, провинция Сасари. Разположен е на северозападния бряг на острова. Населението му е 40 748 души.


Сараево, Босна и Херцеговина

Сараево е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната. Той предлага приятна атмосфера за разходка, богата история, както и голям избор от барове и ресторанти.


Любляна, Словения

Любляна е столицата на Словения и най-известният град в страната. В него могат да се разгледат редица забележителности като Река Любляница и Тройният мост, Старият град, Драконовския мост, Замъкът в Любляна, Площадът на републиката, Римските останки и други.


Гранада, Испания

Гранада е град в Югоизточна Испания с население около 460 хил. души. Той е важен туристически център, известен с мюсюлманска, еврейска и християнска архитектура. Там се намира и дворецът Алхамбра, един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа. 


София, България 

Българската столица е друг любим град на хиляди читатели на The Guardian. Те са впечатлени от римските останки, византийските църкви, минералните извори и множеството кафенета и ресторанти. Борисовата градина също е едно от харесваните места за разходка, показват коментарите на читателите, както и богата история на страната.


Солун, Гърция

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Една от най-известните забележителности на града е Бялата кула. Други по-известни са църквата "Свети Димитър", градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата "Свети Георги" и други. Градът е добре устроен с големи площади и широки арки.


Вроцлав, Полша

Вроцлав е град в Югозападна Полша. Разположен е на бреговете на река Одер. Градът е осеян с прекрасни сгради, исторически паметници, музеи и галерии. Вроцлавският театър, операта, оперетата и филхармонията имат своя постоянна публика. 


Базел, Швейцария

Базел е старинен град, разположен в големия завой на река Рейн, на границата между Швейцария, Франция и Германия. Базел е вторият по големина град след Цюрих, основен търговски и банков център, както и център на изкуствата и науките. В града има около 30 музея и първокласен музикален театър.
Коментари: 0