Сомалия ще подмени изцяло банкнотите си

98% от парите са фалшиви

Сомалия ще подмени изцяло банкнотите си
1056 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Сомалия планира да започне подмяна на старите банкноти с нови. Около 98% от банкнотите в обращение са фалшиви - каза Самба Тиам, говорейки в Найроби, столицата на съседна Кени . Останалите 2% от тези пари, отпечатани през 1990-1991 г. са в лошо състояние."

Парите, които се използват в страната не са подменяни от повече от четвърт век, тъй като през 1991 г. тя спира печата на нови банкноти. 

Финансовата институция е подкрепена и от Международния валутен фонд, заяви Тиам, който е отговорен за отношенията на МВФ с тази страна. За подмяната на хартиените пари банката е обявила финансова реформа на стойност 60 млн. долара.

Официалната валута е сомалийски шилинг, а стойността му е минимална. В страната са широко използвани и американските долари. Пускането на нови купюри ще позволи да се възстанови способността на Централната банка на страната да извърши парична политика и да бъде един от ключовите фактори за начало на преговорите за отписване на външния дълг от 5.3 млрд. долара.

Bloomberg, след свалянето на диктатора Мохамед Сиад Баре през 1991 г. в страната в действителност царува анархия царува. Световната банка класифицира Сомалия към петте най-бедни страни в света (годишният доход на глава от населението е само 435 долара). Организацията Transparency International признава Сомалия за най-корумпираната страна в света.

Подкрепи Economic.bg