Созопол в туристическа класация с Париж, Рим и Виена

Гласуването ще е догодина в интернет

Созопол в туристическа класация с Париж, Рим и Виена

Снимка: Стоян Йотов

20 европейски градове, сред които и Созопол, влизат в оспорвано състезание за престижната класация „Европейска дестинация". Това са дестинации, които са впечатлили туристи с качеството на предлаганите услуги, привлекателни места за отдих, уникални исторически, културни и природни обекти.

Класацията е на принципа „от туриста за туриста", и крайният резултат се определя от милионите европейски туристи, които имат възможност да гласуват за своите любими дестинации . Тя се организира от Добрите европейски дестинации- организация, базирана в Брюксел и създадена да насърчава културата и туризма в Европа, пише "Стандарт".

Милиони туристи ще трябва да направят своя избор чрез гласуване в интернет платформата на EDEN, което ще се проведе от 20 януари до 10 февруари 2017 г.

Сред номинираните дестинации, които ще участват в престижната класация и ще разчитат на гласа на всеки един европеец, са освен Созопол още Милано, Брюксел, Сан Себастиан, Вроцлав, Рим, Париж, Барселона, Берлин, Виена, Порто, Атина, Нови Сад, Загреб и др.

В миналогодишната класация своят глас са дали близо 40 милиона европейци, които също са избирали между 20 туристически дестинации. В популяризирането на участниците сред туристите в Европа активни са не само Добрите европейски дестинации и EDEN, но и европейски служби по туризма, професионалисти от туристическия бранш, както и различни туристически форуми и събития като туристически борси, конгреси, изложения и презентации, на които участващите в класацията дестинации са рекламирани и популяризирани. 

Всяка дестинация допълнително активизира своята туристическа аудитория, за да може в края на интернет гласуването да се похвали с престижно място в класацията. В гласуването могат да вземат участие туристи от целия свят, останали с добри впечатления от посещението на някоя от дестинациите, или пък впечатлени и заинтригувани от представянето на други по време на кампанията на European Best Destinations /EDEN/ .

Първото официално презентиране на Созопол като участник в класацията „ Европейска дестинация 2017" ще бъде в Монако в края на месец октомври. От 29 октомври до 2 ноември 2016 г. ще се проведе 77-то издание на Skål International World Congress - международна организация за устойчив туризъм към ООН. Програмата включва и инициативата „От бизнес за бизнес", в която освен близо 500-те делегати на конгреса, ще присъстват и други представители на туристическия бизнес от различни страни. По време на бизнес инициативата, която е на 30 октомври, номинацията на Созопол ще бъде официално представена от кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Коментари: 0