SpaceX ще доставя високоскоростен интернет на Земята от 2019 г.

Компанията планира да изстреля 4 425 сателита до 2024 г.

SpaceX ще доставя високоскоростен интернет на Земята от 2019 г.
2138 ~ 1 мин. четене
Компанията Sapce X на Илън Мъск планира да пусне в орбита спътници, които да осигурят високоскоростен интернет на Земята. Още през ноември миналата година компанията отправи запитване към Федералната комисия по комуникация за пускането на 4 425 спътника в орбита. 

Сенатът на САЩ вече заседава по широколентовата инфраструктура на страната. Пред сенаторите вицепрезидентът на Space X Патриша Купър обясни, че компанията много скоро ще започне да тества сателитите. Първият прототип ще бъде пуснат до края на тази година, а в началото на 2018 г. още един. 

Ако всичко е наред, идеята е сателитите да започнат да доставят интернет oще през 2019 г. "Останалите спътници ще бъдат пуснати поетапно до 2024 г.", каза Купър пред сенатския комитет по търговия, наука и технологии по-рано тази седмица, цитирана от CNBC. Очаква се системата да бъде въведена в пълна изправност до 2024 г. 

Според SpaceX САЩ изостават от другите развити страни в областта на скоростта и ценовата конкурентоспособност на широколентовия достъп, а много селски райони не се обслужват от традиционните доставчици на интернет услуги. С пускането на сателитите компанията цели да осигури "пространствена мрежа" в космоса, която ще може да осигурява високоскоростен интернет без нужда от кабели.

Изстрелванията на сателитите ще се осъществят с ракетата Falcon 9, която вече няколко пъти бе пускана в космоса и успешно приземявана. Компанята разработи технология, която позволява ракетите да излитат, да депонират полезния си товар в космоса и след това да се върнат на Земята, за да бъдат използвани отново. Благодарение на технологията разходите ще се намалят значително. 
Подкрепи Economic.bg