Спадът на жилищното строителство в САЩ помрачи настроенията на Wall Street

Водещите американски индекси приключиха на червена територия

Спадът на жилищното строителство в САЩ помрачи настроенията на Wall Street
Водещите американски индекси приключиха сесията във вторник на червена територия, след като инвеститорите останаха разочаровани от финансовите отчети на Home Depot, както и от негативните данни за жилищния сектор в страната. Home Depot отчете печалба за четвъртото тримесечие от 2.09 долара за акция при очаквани 2.16 долара, като компанията също така публикува и по-слаби от очакваното прогнози за 2019 г. Резултатите бяха последвани от данни за строителството на жилища в САЩ, от които стана ясно, че новозапочнатите жилища са намалели с 11.2% на годишна база. 

В края на сесията индустриалният Dow Jones отчете понижение от 0.13%, а S&P500 и NASDAQ се разделиха със съответно 0.08% и 0.07%. Междувременно на фокус беше и участието на Джером Пауъл в дискусия пред Конгреса на САЩ, в която председателят на ФЕД заяви очакванията си за умерен ръст на американската икономика, въпреки прогнозите за забавяне на глобалния растеж през 2019 година.

Изявление – Джером Пауъл 

Тази седмица инвеститорите ще насочат вниманието си към участието на Джером Пауъл в първата за годината панелна дискусия относно икономическите перспективи и паричната политика на САЩ. Във вторник в 17:00 часа българско време председателят на ФЕД ще отговаря на въпроси пред Банковия комитет на Сената, а в сряда по същото време ще се яви Комитета по финанси на Камарата на представителите на САЩ. По време на дискусиите е възможно да има повишена волатилност на валутните и фондовите пазари. 

Финансови отчети Q4 2018 – HP Inc.  

В часовете след затваряне на щатската търговска сесия, своите финансови резултати за последното тримесечие на 2018 ще публикува HP Inc. Предварителните прогнози са компанията да отчете печалба на акция от $0.52, спрямо $0.48 за същия отчетен период през 2017 година.

Златодобивната компания записа силен край на 2018 година, но въпреки това в сила остава дългосрочният низходящ тренд от средата на 2016. Към момента акцията на Barrick се намира в близост до ограничаващата поскъпването тренд линия, като същевременно изпитва трудности да премине над 50-периодната ЕМА. В средносрочен план очакваме продавачите да заемат превес, като понижение до $10 за акция е силно възможно.

На седмична база може да видим, че след последната вълна на поскъпване, валутната двойка се доближава до зона на изключително силна съпротива, която не е била пробивана от началото на 2017 година. Изминалата седмица завърши с надмощие на швейцарския франк, което е първият сигнал за възможно обръщане на движението. При формиране на втора поредна меча свещ, вход в къса позиция ще има потенциал за понижение до нива около 0.9750.  

Щатският петрол понесе тежък удар по цената си в понеделник, който обаче за момента не успява да наруши възходящия тренд на суровината. Цената доближи зона на подкрепа, подсилена от 200-периодната подвижна средна. Възходящото пресичане на индикатора стохастих ни дава допълнително потвърждение за потенциала за поскъпване. Покупка ще има за цел достигане до нов локален максимум и тест на психологическите $60. 

От края на 2018 година японският индекс се движи във възходящ тренд, като впечатление прави често тестваната тренд линия, която с изключение на един фалшив пробив, не успява да бъде премината от Nikkei. През последните две седмици, с нейното доближаване е видимо и забавянето на силата при купувачите, което ни кара да смятаме, че вероятно предстои корекция. Вход в къса позиция със стоп на ниво малко над 21 600 и поръчка за прибиране на печалбите около 21 000 пункта ще бъде оправдана краткосрочна инвестиция.  
Коментари: 0