Средната пенсия става 550 лв., минималната - 340 лв.

Има вероятност да се увеличат помощите по време на майчинство през втората година

Средната пенсия става 550 лв., минималната - 340 лв.

Снимка: БТА

6236 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Около 550 лв. става средната пенсия с увеличението от 12.5%, прието на първо четене в парламента. Това заяви пред Nova вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. 1 132 000 лв. български пенсионери ще получат повече от 50 лв., средното увеличение е 64 лв.

Предлагаме компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане", каза Донев.

По думите на социалния министър няма да има хора, за които общата добавка да е по-малко от 50 лв.

По повод предложенията на ГЕРБ и ДПС да се продължи добавката от 50 лв. до края на годината и да стане 100-120 лв., той каза, че това е доста екзотичен вариант, за който пари няма.

Това, че предложението се прави от служебно правителство, не е препъни камък. Решенията се взимат от парлaмента, независимо дали правителството е редовно, или служебно", посочи Донев.

Според него към момента парите за пенсии няма как да бъдат намерени от другаде, а възможностите за преструктуриране на разходите са изчерпани.

3600 пенсионери ще бъдат ограничени от тавана на пенсиите, но плавно трябва да се върви към неговото отпадане.

Трябва да се вдигне постепенно максималният осигурителен доход. Има варианти за 3200 или 3400 лв., но това ще се обсъжда", каза Донев.

Социалният министър коментира, че има вероятност да се увеличат помощите по време на майчинство през втората година, но и това предстои да се обсъди. Минималната работна заплата обаче не би трябвало да се променя.

В измененията на държавния бюджет, приет на първо четене, са предвидени 81 млн. лв. за енергийни помощи. От 15 септември ще започне изплащането на пълния размер на помощта.

Мярката 60/40 ще продължи да действа, от нея се възползват 2000 работодатели. Предлага се и нов инструмент в подкрепа на затворените бизнеси.

Безработицата по думите на Донев е на исторически ниско ниво – малко над 4%.Подкрепи Economic.bg