Срокът за запазване на домейни на кирилица се удължава

Над 6 хил. интернет имена \"бг\" са регистрирани до момента

Срокът за запазване на домейни на кирилица се удължава

Снимка: Superhosting

Големият интерес доведе до удължаваме на срока за запазване на интернет имена на кирилица. До края на май ще могат да запазват новите домейни „бг“.

Първоначалният период, който беше предвиден за предложения за домейни с резервирани имена, беше 8 май. Над 200 администрации от изпълнителната, общинската и съдебната власт, са заявили желание да се включат в новото българско интернет пространство. 5844 домейни са заявени от неправителствени, обществени и бизнес организации, , съобщават от Министерство на транспорта.  

След приключване на първоначалния период за заявяване на интернет имена на кирилица от държавните и публични организации, процесът ще бъде отворен за всички, които искат да имат интернет адрес на кирилица.

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в диалог с държавните институции. Списъците ще бъдат разгледани от Обществения съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще бъдат предоставени на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД.

До този момент, заявки са подадени от 80 общински и 17 областни администрации, като някои от тях са запазили над 5 варианта. Местните власти резервират не само името на селището, но и типични за района наименования на музеи, обичаи или местности като „Празник на боговете на виното“ и „Малешево пее и танцува“.

Администрацията на президента е подала заявка за над 40 домейна сред които и интернет име, посветено на инициативата „Българската коледа“. От министерствата, с най-много предложения е МВР – над 35, включително и за спешния телефон – 112.бг.

Интернет имена на кирилица са заявили шест държавни комисии, 15 изпълнителни агенции, 6 държавни агенции, 5 агенции към Министерския съвет, десетки съдилища. Десет висши училища са пожелали да се включат в интернет пространството на кирилица. Най-много предложения е направило ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – над 20 варианта.

Коментари: 0