30 000 стари дизелови коли са внесени в България за година

Полша е лидер по внос на дизелови автомобили от Западна Европа

30 000 стари дизелови коли са внесени в България за година

Снимка: Economic.bg

Богатите държави започнаха да изнасят дизеловите си автомобили към по-бедните страни в Централна и Източна Европа. Повече от 350 хил. стари дизелови коли са внесени в Полша през миналата година, а други 30 000 в България, пише EuroNews, цитирайки данни на неправителствената организация Transport&Environment. 

Тази тенденция поражда опасения сред експертите за задълбочаване на проблема в бъдеще, тъй като все повече градове в Западна Европа забраняват дизеловите автомобили. 

По-голямата част от колите, които отиват в Полша, са от Германия, където няколко града въведоха ограничения за дизеловите коли. Такива са въведени и в някои градове в Холандия, Белгия и Италия.

През май Хамбург стана първият град в Германия, който въведе ограничения за дизелови коли, а примерът бе последван от Берлин и Франкфурт. Париж, Мадрид, Осло, Амстердам и Атина обявиха подобни мерки.

Според експертът по качеството на въздуха от T&E Юлия Полисканова "мръсните" автомобили от Западна и Северна Европа ще наводнят централната и източната част на Стария континент. Полша вече е с едни от най-високите стойности на замърсяване на въздуха в Европа и това води до повече от 43 хи. смъртни случая на година. 

"Правителствата трябва да спрат да изнасят това замърсяване", казва Йенс Мюлер от Transport&Environment. По думите му проблемите с манипулирането на тестовете за вредните емисии от автомобилните производители не трябва да бъдат подминавани. Всички граждани на ЕС имат еднакво право да дишат чист въздух", категоричен е той. 
Коментари: 0