Стартъпите настояват за ускорено финансиране от Фонда на фондовете

Компаниите се надяват на подкрепа от държавата в този момент на криза

Стартъпите настояват за ускорено финансиране от Фонда на фондовете

Снимка: Unsplash

868 ~ 3 мин. четене
Компаниите от иновационната, предприемаческа и стартъп екосистема в България са крехки, но изключително важни за икономиката на страната – с потенциал да я трансформират към дейности с по-висока добавена стойност. Силно уязвими на ударите на криза, сега те настояват държавата да подаде ръка и на тях. Една от идеите е да се ускори финансирането от “Фонда на фондовете”. 

“Същината на стартиращите компании е такава, че те са в етап на развитие, където извършват предимно научно-развойна дейност и реинвестират всичките си приходи в разработки и развитие. Съответно те нямат активи и спестявания и това ги прави много уязвими в ситуация на криза”, се посочва в писмо на Коалицията на иновативната екосистема до министър-председателя Бойко Борисов. 

В него се посочва, че през последните 10 години е свършена много работа и от правителството, и от бизнеса, за да “има днес България една добра, жива и бързоразвиваща се стартъп, предприемаческа и иновативна екосистема”. Тя обединява над 15 000 човека, които привличат инвестиции от целия свят и все по-често успява да създава компании, които предоставят продукти и услуги на световно ниво, отбелязват още от Коалицията. 

“Настоящата кризисна ситуация изправя голяма част от тези компании пред риска да фалират или да потърсят перспективи за развитието си извън България. Такъв сценарий би имал дългосрочни негативни ефекти за конкурентоспособността й икономическото развитие на страната ни. Важно е днес да предприемем действия, с които да гарантираме, че това няма да се случи”, се изтъква в писмото. 

Според представителите на статърп средите основната нужда на малките и средни предприятия (МСП) в момента е ясен и лесно достъпен механизъм за получаване на ликвидни средства. В тази връзка, считат те, ускоряването на процесите и сроковете за стартиране на вече избраните изпълнители по програмите за финансиране посредством “Фонд на фондовете” е стъпка в правилната посока. 

През миналата година бяха избрани фонд мениджъри, чрез които се очаква да бъдат инвестирани около 450 млн. лв. публичен ресурс в МСП-та в различен етап от своето развитие. Тези средства ще спомогнат за продължаващото успешно развитие на цялата предприемаческа екосистема в България. 

За какво още призовават предприемачите: 

  • Временно спиране на изискванията за набиране на капитал от трети страни на ниво фонд или сделка. Призоваваме да се позволи на управителите на фондове за дялово и рисково инвестиране да започнат да инвестират веднага, като се остави възможност за допълнително набиране на средства на ниво фонд в рамките на 24-месечен период, когато условията се подобрят;  
  • Да се съкрати и оптимизира административната процедура, която възпрепятства вече избраните фонд мениджъри, чрез които да бъде инвестиран този публичен ресурс в МСП-та; 
  • Ще е ефективно, ако вече избраните банки, фонд мениджъри и други посредници от ФМФИБ, ЕИФ и ЕБВР им бъде предоставен допълнителен ресурс за подпомагане на МСП-та от национални и европейски фондове. 
  • Стартиране на диалог с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие, относно начините за подкрепа на финансовите посредници и идентифицирането на възможностите за съвместно инвестиране на фондово и фирмено ниво. За момента, те са заделили значителни COVID-19 ресурси, за да поддържат инвестициите си, с цел мобилизиране на допълнителен капитал за МСП и използване на въведени общоевропейски мерки. 
Друга възможност, която би осигурила средства за стартъпите е те да бъдат включени в списъка с потенциални бенефициенти на програмите за подпомагане на бизнеса със средства, предоставени от “Българската банка за развитие” и нейния фонд за дялово инвестиране.

“Предоставянето на дял от компанията в замяна на финансови средства е добре позната практика при стартиращите компании и вярваме, че голяма част от нашите членове биха се възползвали”, се посочва още в становището. 

Друга измерима мярка може да бъде отсрочване на задълженията към държавата, в частност - отсрочване на осигуровки на служители на стартъпи до нормализиране на икономическата обстановка. 

“Светът, в който живеем ще бъде променен и всяка индустрия ще вложи усилия в дигитализирането на своя бизнес, процеси, продукти и услуги. Със своите решения българските технологични компании ще помогнат на традиционните индустрии да върнат своите конкурентни позиции, ще създаде нови значими конкурентни на нуждите на новото време предприятия в България и не трябва да допускаме днес тези компании да бъдат загубени”. 

Писмото е изпратето от Коалиция, в която влизат BESCO – Българската стартъп асоциация, EDIT.bg – общност за икономическо развитие чрез иновации и технологии към фондация MOVE.BG, Endeavor – най-голямата световна организация подпомагаща предприемачеството с висока добавена стойност, и BVCA – Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, обединява стотици стартиращи компании, акселератори и инвеститори за стартово бизнес развитие в България.

Коментари: 0