Стартира конкурсът \"Иновации в политиката\" 2019

Финалистите ще бъдат обявени през декември

Стартира конкурсът \
Стартира конкурсът "Иновации в политиката", който отличава най-добрите политически проекти в Европа. Всеки гражданин има право да номинира конкретен политик, работещ на местно, национално или европейско ниво. Самите политици също имат право да участват със собствен проект, стига той да покрива критериите на конкурса. 

Проектите ще бъдат оценявани от жури от над 1000 европейски граждани от около 40 държави, които ще изберат 80 финалисти и 8 победители в 8 категории - "Култура", "Демократичност", "Човешки права", "Работни места", "Екология", "Общност", "Просперитет" и "Качество за живот". 

Оценките ще бъдат ясни през есента на 2019 година, а всеки гражданин на от една от 47-те държави членки на Съвета на Европа, който е над 16 години, може да кандидатства за член на журито. 

Финалистите в конкурса ще бъдат поканени на гала церемония в Берлин на 4 декември 2019 г. Официалното събитие ще се проведе в централата TIPI на Федералното канцлерство. 

Наградите, посветени на развитието и укрепването на иновативната и демократична политика и публичната администрация в Европа, се организират от Института за иновации в политиката, базиран във Виена с подкрепа от партньори от различни европейски държави. 

През 2018 г. победителите в конкурса включиха широк спектър от инициативи на местно ниво, както и политически лица, сред които председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, трагично починалият кмет на Гданск - Павел Адамович. Сред финалистите през миналата година 6 проекта бяха от България, а общият брой на иновативните политически проекти от страната ни, които участваха в конкурса, бе 37. 


Политически проекти могат да се номинират ТУК
Коментари: 0