Стартира първата в света комерсиална 5G мрежа

Три големи телеком оператора в Южна Корея стартираха свои мрежи едновременно

Стартира първата в света комерсиална 5G мрежа
Три водещи мобилни оператора в Южна Корея са пуснали едновременно свои 5G мрежи за търговска употреба. Това се случва, след като Verizon неотдавна стартира такива тестови в някои градове в САЩ. 

Сега, в нощта на 1 декември, SK Telecom, Korea Telecom (KT) и LG Uplus са пуснали 5G мрежа, базирана на 3GPP стандарта. Новата инфраструктура обаче засега е ограничена само до корпоративни клиенти в някои части на големи градове в страната. Очаква се обхватът да се разшири постепенно, като в момента покритие има в Сеул и още няколко места.  

Любопитното е, че в момента все още няма устройства, които да поддържат супер бързите 5G мрежи. Затова и по време на официалното събитие по повод стартирането на своята инфраструктура Парк Юн-хо, главен изпълнителен директор на SK Telekom, например използва прототип на Samsung, за да демонстрира технологията. 

През октомври тази година в Съединените щати Verizon пусна първата в света тестова 5G услуга. Към момента Европа сякаш изостава от 5G надпреварата. Все пак във Великобритания вече има играчи като ЕЕ, Three и Vodafone, които са заявили амбицията си също скоро да пуснат мрежи от ново поколение. Целта на Европейския съюз (ЕС) е до края на 2020 г. да има 5G мрежи във всяка държава членка, каза неотдавна еврокомисарят по цифрова икономика и общество. 

Пазарът ще се раздвижи по-видимо през 2019 г., когато се очаква да се формират „5G острови“, които пък впоследствие ще се разширяват постепенно. През идната година се задават и първите дебюти на 5G устройства, включително на Samsung и HTC. През 2019 г. трябва да бъде окончателно финализиран и 5G стандартът. 
Коментари: 0