Започват най-големите военни учения между САЩ и Южна Корея

В тях ще се включат 230 летателни машини

Започват най-големите военни учения между САЩ и Южна Корея
1068 ~ 1 мин. четене
Седмица след теста на най-усъвършенстваната балистична ракета на Северна Корея, днес САЩ и Южна Корея дават началото на най-големите съвместни военновъздушни учения досега, съобщава Reuters. В тях ще се включат 230 летателни машини, включително 6 „невидими“ за радарите изтребителя „F-22 Раптър“, още толкова изтребители бомбардировачи от пето поколение „F-35a“ и 2 стратегически бомбардировача „B-1B Ленсър“. 

Ежегодните учения между двете страни под името „Бдителен ас“ ще продължат до петък. Съюзниците ще „отработят различни сценарии, включително нанасяне на високоточни удари“ по учебни цели, представляващи копия на севернокорейски обекти, свързани с ракетно-ядрената програма на КНДР. 

Целта на съвместното учение е да засили готовността и оперативните възможности, както и да гарантира мира и сигурността на Корейския полуостров, изтъкват от американската армия. 

Учението идва в момент, когато напрежението на Корейския полуостров е особено напрегнато, когато Северна Корея прави поредни ракетни тестове. 

В Пхенян, където преди седмица най-модерната си междуконтинентална балистична ракета, напук на международните санкции и критики, сега заклеймиха като провокация военно-въздушните маневри на САЩ и Южна Корея. В Северна Корея твърдят, че ученията са в състояние да доведат до ядрена война. 
Подкрепи Economic.bg