СТО понижи прогнозите за растежа на световната търговия

Забавянето на растежа на световната търговия ще бъде улеснено от ескалацията на търговските спорове и затягането на условията на кредитните пазари

СТО понижи прогнозите за растежа на световната търговия

Снимка: Pixabay

744 ~ 1 мин. четене

Търговията ще продължи да се разширява, но с по-умерен темп, отколкото Световната търговска организация (СТО) предвиждаше по-рано.

Според СТО обемите на световната търговия ще намалеят от прогнозираните от 4.4% до 3.9% през 2018 г. и от 4% на 3.7% през 2019 г., съобщават от организацията на сайта си.

Забавянето на растежа на световната търговия ще бъде улеснено от ескалацията на търговските спорове и затягането на условията на кредитните пазари, смятат експертите на СТО.

Затягането на паричната политика и свързаната с нея колебливост също могат да дестабилизират търговията и производството, се казва още в доклада.

Генералният директор на СТО Роберто Аджедедо заяви, че докато растежът на търговията остава силен, този спад отразява засиленото напрежение, което виждаме сред основните търговски партньори.

Повече от всякога е от решаващо значение правителствата да работят въпреки техните различия и да покажат сдържаност. СТО ще продължи да подкрепя тези усилия и да гарантира, че търговията остава двигател за по-добър жизнен стандарт, растеж и създаване на работни места по света.

Подкрепи Economic.bg