Стопираните преговори между САЩ и Китай натежаха на Wall Street

Европейските борси завършиха сесията с повишения

Стопираните преговори между САЩ и Китай натежаха на Wall Street

Снимка: Pixabay

484 ~ 3 мин. четене
Изминалата сесия донесе разнопосочни резултати за водещите щатски индекси, като стартът на двудневното заседание на ФЕД традиционно доведе завишена предпазливост сред инвеститорите. Опасенията от прекратените търговски преговори между САЩ и Китай допълнително натежаха на Wall Street, като Dow Jones и S&P 500 се разделиха със съответно 69 и 3 пункта, докато NASDAQ успя да прибави 14, достигайки до ниво от 8007. Междувременно европейските борси завършиха сесията с повишения, подкрепени от поскъпването на петрола. Сортът Брент успя да премине границата от $82 за барел, като това очаквано доведе до скок от 1.68% при петролните акции. Основна движеща сила на пазарите за суровини продължи да бъде временното ограничение в производството на петрол, предприето от страните членки на ОРЕС.

Основен лихвен процент - САЩ

През настоящата седмица акцентът ще падне върху заседанието на ФЕД, на което ще бъде обявено решението относно евентуалната промяна в нивото на основния лихвен процент на банката. Събитието е насрочено за 21:00 часа българско време в сряда, като 30 минути по-късно ще се проведе и стандартната пресконференция. Решението на ФЕД се очаква с голям интерес с оглед очакванията на много икономисти търговският конфликт с Китай да окаже негативно влияние върху икономиката на САЩ и да принуди централната банка да забави затягането на паричната си политика. 

Основен лихвен процент – Нова Зеландия

В 00:00 часа в четвъртък Централната банка на Нова Зеландия ще обяви решението си относно нивото на основния лихвен процент в страната и ще публикува прилежащия към изминалото заседание доклад. Очакванията са банката за 13-ти пореден път да не предприеме промени по монетарната си политика и да остави основната лихвена ставка на ниво от 1.75%. 

Randgold Resources Limited - Дневна            

След като беше обявена новината за сливането на американската златодобивна компания с канадската Barrick Gold Corp., акцията на Randgold Resources Limited поскъпна с над 12%, с което цената премина над низходящата тренд линия, съпътстваща движението от началото на годината. През изминалата сесия част от краткосрочните инвеститори прибраха своите печалби и акцията отстъпи от локалния си максимум. При задържане на цената над $70 и вече подкрепящата тренд линия идните дни, бичи сигнал ще открие добри предпоставки за покупка на акцията като дългосрочна инвестиция. 

USD/JPY – Дневна

На дневната графика на USD/JPY виждаме, че възходящият тренд на валутната двойка е на път да образува формация двоен връх. През месец септември е видимо, че възходящите движения на цената са с тенденция за отслабване, което ни кара да смятаме, че съпротивата на ниво 113.00 отново няма да бъде пробита и вероятно ще доведе до краткосрочна корекция. Ако възходящата тренд линия бъде пробита, може да се потърси задълбочаване на поевтиняването. 

Oil UK – Дневна

Със силен скок в цената и пробив на съпротивата от $80, европейският сорт петрол успя да постигне 4-годишен връх при котировки от близо $82 за барел. Пробивът беше ключов и се приема като сигнал за бичи нагласи на пазара, което се потвърждава и от индикатора на относителната сила. Преди вход в позиция е желателно да се изчака пробивът да бъде тестван, като при задържане над психологическите $80 покупка на Брента ще бъде обоснована в средносрочен план. 

S&P 500 – Седмична 

След като през изминалата седмица широкият щатски индекс постигна нов исторически връх от 2940 пункта, през настоящата S&P500 изпитва леки колебания. На седмична графика може да забележим, че индексът се намира близо до ключово ниво на Фибоначи, при което може да се очаква съпротива от пазара. При формиране на обръщаща свещ след последната сесия за седмицата, вход в къса позиция ще бъде оправдан, като целта ще бъде корекция до около 2800 пункта. 
Подкрепи Economic.bg