Страсбург забранява пушенето в паркове и градини

Подобна забрана се случва за първи път във Франция

Страсбург забранява пушенето в паркове и градини
Общинският съвет на Страсбург одобри проект за забрана на пушенето във всички обществени паркове  градини. Подобна забрана се случва за първи път във Франция, съобщава Франс прес.

Забраната бе гласувана единодушно от Общинския съвет и ще влезе в сила от 1 юли. Целта е да се противодейства на растящата употреба на тютюн и последиците й върху околната среда, сигурността и общественото здраве. 

Първоначално забраната ще влезе в сила в шестте големи парка на града, а по-късно и във всички обществени зелени пространства. Проектът е изготвен в партньорство с Лигата срещу рака. Предвижда се на нарушителите да бъде налага глоба от 68 евро. 

"Един единствен фас може да замърси до 500 литра питейна вода, която става негодна за пиене", гласи съобщение на общината. Това е една от причините Страсбург да иска да намали фасовете, които съдържат ендокринни замърсители, преминаващи във водите. 

По данни на френското правителство през 2017 г Броят на пушачите във Франция е намалял "исторически" с един милион, благодарение на увеличаването на цените на цигарите и на заместителите като електронни цигари. 
Коментари: 0