„Стратфор“: ЕС се разпада на 4 части

Аналитичният център с тревожни прогнози за света до 2025 г.

„Стратфор“: ЕС се разпада на 4 части
5134 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

11 тревожни прогнози за това как ще се развива светът от 2015 до 2025 г. публикува аналитичният център “Стратфор”, съобщава “Бизнесинсайдър”. Според експертите през идващото десетилетие светът ще стане по-опасен и непредсказуем, големите държави ще преживеят хаос и икономически упадък, а властта на САЩ ще намалее.

След 10 г. европейското единство може да изглежда като далечно минало. За ЕС идват преломни години и разпад. Вероятно ще се образуват четири различни Европейски съюзи, много далечни един от друг - Западна Европа, Източна Европа, Скандинавия и Британските острови. Възможно е да се запази някаква обща структура, но тя ще е само с представителни функции.

Германия ще преживее трудни времена, тъй като икономиката ѝ е зависима от експорта и се облагодетелства много от либерализацията на търговията на територията на ЕС и въвеждането на еврото. Тя ще е най-големият губещ от кризата на еврото.

Най-добро изглежда бъдещето на Полша. Тази страна ще стане водеща европейска сила и до голяма степен ще измести Германия от лидерската ѝ позиция, твърди докладът. Населението на страната няма да намалее като това на повечето други водещи европейски държави. Полската икономика ще върви с ускорени темпове и в крайна сметка Варшава ще стане новият европейски лидер.

Аналитиците смятат, че в Русия няма да се състои революция, но Москва ще загуби значителна част от контрола си върху регионите в руската федерация и ще се образува вакуум. Това ще се дължи на наложените санкции, падането на цените на петрола, девалвацията на рублата, растящите разходи за отбрана и засилващите се вътрешни противоречия. Така държавата ще заприлича на страна с полуавтономни региони и слаба централна власт.

Руският ядрен арсенал е разпръснат на огромна географска територия. С политическата дезинтеграция в страната ядрените оръжия на Москва могат да попаднат във вакуум и това според “Стратфор” ще е най-големият проблем на следващото десетилетие. САЩ са единствената страна, която може да се справи с този проблем, като за целта може да се наложи да изпраща военни части, за да спре търговията с тези оръжия.

Прогнозата на експертите вижда и появата на 16 нови “Китая”, които ще развиват интензивно икономиката си подобно на китайската. Става дума за Мексико, Никарагуа, Доминиканската република, Перу, Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Бангладеш, Мианмар, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Камбоджа, Филипините и Индонезия.Подкрепи Economic.bg