Sun: \"Времето изтича, Тереза\"

Според британския вестник премиерът трябва да подаде оставка, за да прокара решението си за Brexit

Sun: \

Масов протест в събота поиска отмяната на Brexit

Снимка: БТА

Британският вестник Sun, собственост на Рупърт Мърдок, заяви в редакционен коментар на първа страница, че премиерът Тереза Мей трябва днес да обяви, че ще се оттегли веднага след като бъде одобрено споразумението за Brexit и Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

"Времето изтича, Тереза", е заглавието на статията на първа страница. Вестникът заяви, че единственият шанс на Мей да получи сделката, одобрена от парламента, е да посочи дата за своето оттегляне като министър-председател.

Британският министър-председател е под силно напрежение в последните дни около договарянето на условията за Brexit, с наближаването на датата 29 март, която първоначално бе обявена за напускане на ЕС.

В четвъртък късно вечерта Мей поиска и получи от ЕС удължаване с цел да договори сделка, но при условие, че до 12 април има одобрено споразумение за оттегляне на Великобритания от блока. Втора дата - 22 май, бе определена от лидерите на ЕС, в случай, че Острова напусне без сделка.

Два пъти обаче Мей не успя да прокара сделката в парламента.

В събота десетки хиляди британци излязоха на шествие-протест с искане за отмяна на Brexit.

Междувременно вчера се появиха информации, че министри от кабинета на Мей са в открит бунт срещу премиера и искат временен лидер да завърши процеса по Brexit. Очаква се министрите да се изправят открито срещу Тереза Мей на заседание на кабинета, насрочено за днес, и да заплашат да подадат масово оставки, ако тя не се оттегли. 

Министърът на финансите Филип Хамънд обаче обяви, че смяната на премиера няма да помогне на процеса по излизане на Великобритания.

„Аз съм реалист, че може да не успеем да получим мнозинство за сделката на министър-председателя за Brexit и ако това се случи, тогава парламентът ще трябва да реши не само срещу какво гласува, но и за какво ще гласува“, каза финансовият министър.

На въпроса за възможните варианти за Brexit, Хамънд казва, че не е сигурен, че в парламента има мнозинство за втори референдум. Все повече обаче се чуват гласове за провеждането на втори референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Петиция с искане за втори референдум събра над 5 милиона подписа.
Коментари: 0