Сушито може да доведе до паразитни инфекции
Причината е суровата риба

Консумацията на суши може да доведе до поява на паразитни инфекции заради суровата риба. В последно време броят им нараства и според специалисти това се дължи на все по-голямата популярност на японското ястие.
Симптомите на тези инфекции обикновено са температура, болки в стомаха и повръщане, твърдят лекари от Британския медицински журнал.
Като пример те посочват случай на 32-годишен мъж от Португалия, в чиито черва били открити ларви на паразити. Кръвните изследвания показали възпаление и по-голяма чувствителност в областта под ребрата му.
Мъжът споделил на лекарите, че наскоро е консумирал суши и те веднага решили, че страда от анизакиоза. Заболяването се причинява от червеи, които разрушават стомашната стена или червата на човека. Те се появяват, когато ларвите се приемат с недобре сготвена или сурова риба.
По-късно лекарите направили ендоскопия на пациента и заснели ларвите, които били прикрепени към подутата област и възпалените черва, съобщава bTV.
Медиците отбелязват още, че най-много случаи на анизакиоза са регистрирани в Япония. Лекарите съветват да се премахват вътрешностите на рибата, да се замразява в продължение на поне четири дни и да се готви добре преди ядене.