Светът се сбогува с Шимон Перес

Бившият израелски президент почина на 93-годишна възраст

Светът се сбогува с Шимон Перес

Светът се сбогува днес с бившия президент на Израел Шимон Перес. Погребението на един от хората, стоящи в основата на споразуменията между еврейската страна и Палестинската автономия от Осло през 1993 и 1995 г. и носител на Нобелова награда за мир, ще се проведе Йерусалим, където се намира главното национална гробище на страната, предава агенция „Интерфакс“.

Перес почина в сряда на 93 години.  Преди две седмици той постъпи в интензивно отделение с тежък инсулт. 

Сред световните лидери, които заявиха за намерението си да присъстват и да отдадат почит пред Шимон Перес, са президентът на САЩ Барак Обама, министър-председателят на Италия Матео Ренци, призединтът на Франция Франсоа Оланд и неговият предшественик Никола Саркози, Бил и Хилари Клинтън, папа Франсиск, принц Чарлз, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, президентът на Украйна Петро Порошенко, външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Перес беше премиер на страната два пъти – в периода 1984 – 1986 и след убийството на Ицхак Рабин през 1995 г. През 1994 г. поделя Нобелова награда за мир заедно с Ясер Арафат и Ицхак Рабин за активния му принос в създаването на договорите от Осло, подписани през 1993 г. По-късно Перес става президент на Израел, по-церемониален пост, от 2007 до 2014 г.

Шимон Перес е служил на страната си повече от 7 десетилетия на най-различни постове и в неизброимо много ключови моменти. Той е и последният от първите основатели на държавата Израел - и в много отношения личност по-популярна по света, отколкото в родината си.

Коментари: 0