Светът скърби с Франция

#PrayforNice, #jesuisNice и #PorteOuverteNice - така хората изразиха съпричастността си

Светът скърби с Франция

#PrayforNice, #jesuisNice и #PorteOuverteNice - с тези лозунги светът демонстрира своята съпричастност към трагедията в Ница днес. Франция отново осъмна окървавена от терористичен акт, този път в Ница. Късно вечерта камион се врязва в тълпи от хора, които се прибират от празненството за Националния празник на страната през крайбрежната алея в града.

"Трябва да застанем обединени в борбата срещу тероризма", заяви в свое извънредно обръщение към френския народ президентът Франсоа Оланд.

От ООН също заявиха, че са опечалени от случилото се. „Ние сме опечалени от случилото се. Съпричастни сме със семействата, които бяха застигнати от тази трагедия“, заяви заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.

В изявление американският президент Барак Обама заяви, че САЩ са готови да предоставят цялата необходима помощ на французите в разследването на терористичния акт. От името на американския народ „категорично осъждам това ужасяващо терористично нападение, извършено в Ница“, заяви Обама.

„Потресен съм от терористичния акт в Ница. Моите най-искрени съболезнования към семействата на жертвите #‎Nice06“, заяви българският министър председател  Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън написа на профила си в Twitter: "Шокиран съм и съм натъжен от отблъскващия акт в Ница, от ужасната загуба на животи".

Лидерите, които участват в евро-азиатската среща на върха в Монголия, която започва днес, също преклониха глави пред паметта на жертвите с минута мълчание. 

Коментари: 0