Светлин Наков: София ще е световна сила в блокчейн обучението

СофтУни става технологичен доставчик на знания - засега с изцяло български преподаватели и ноу-хау

Светлин Наков: София ще е световна сила в блокчейн обучението

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

Светлин Наков е съосновател на Софтуерния университет (СофтУни). Завършил е ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски”. Има над 20 години опит в технологичната индустрия като софтуерен инженер, мениджър, предприемач. От 2009 г. до 2013 г. е в основата на създаването и развитието на софтуерната академия на "Телерик", след което се посвещава на мечтата си да създаде софтуерен университет в България.

СофтУни става глобална организация, която ще действа в целия свят. От основаването си насам университетът осигурява висококачествено образование за софтуерни инженери, както и за различни дигитални умения в България. Но дойде време да излезем и навън. В момента има силно търсене на блокчейн умения и се търсят програмисти, които разбират технологията и развитието й. Така възникна възможността да подготвяме специалисти, които веднага започват да получават почти космически заплати.

Синергия

Правим стратегическо партньорство с Academy School of Blockchain - една от първите организации в света, която предоставя цялостна програма за обучение на специалисти по блокчейн базирани системи. Ще организираме едномесечни тренировъчни лагери, на които ще се събират програмисти с добри умения и те ще бъдат обучавани за работа по новата технология. Това ще става и в България, и по света, като центърът за Европа е в София. Ще подготвяме специалисти, които владеят технологията и умеят да я прилагат, ще обучаваме и софтуерни инженери, които ще програмират системи за данни, които не са на централизиран сървър, а са в блокчейн мрежа. Ще хора, които да разбират от криптография, цифрови подписи и сложни техники за анонимни транзакции, за мобилни и инстантни плащания. Ще се борим да се утвърдим като най-авторитетната организация в света за блокчейн обучения. През април е първото обучение по блокчейн, което ще се проведе в Сингапур, после в САЩ, а през май в София. Очаква се до края на 2018 г. над 1600 души да преминат през курсовете. Ще има и възможности за дистанционно обучение.

Необятните възможности

Първата стъпка е обучението на трейнъри, от приетите 150 души ще бъдат избрани 15 преподаватели. Те ща са с американски заплати, ще провеждат обучения и по света, и в България, ще водят онлайн курсове, ще работят по проекти и ще консултират. София ще предоставя български продукт на световно ниво в сферата на образованието. Така ще се реализира мечтата на мнозина България да се превърне в Силициевата долина на Европа. Вярвам, че блокчейн може да изстреля всеки програмист на световни висоти. Пазарът е глобален и във финансово отношение няма никакво значение къде си позициониран.

По света и у нас

Проектът е твърде голям, това IPO набира 50 млн. долара начално финансиране. СофтУни ще продължи самостоятелно да развива досегашните си форми на обучение, а всички международни проекти на университета ще са под бранда на Academy School of Blockchain, макар че българският екип ще ги осъществява. Ние имаме техническото ноу-хау, както и знанието как се обучават хора. Не всеки добър програмист може да учи други програмисти. Обучението изисква учебна методика, системи и платформи за обучение, ноу-хау, трейнъри и както и умението да се произвеждат нови трейнъри. Доказали сме се, че създаваме специалисти на световно ниво. Убедени сме, че нещо, което работи прекрасно в България, може да работи добре и на големите пазари. Ето защо ни е нужна синергията с авторитетна организация.

Посоки

Следим кое има потенциал и кое ще расте, за да се насочим натам. Блокчейн е индустрия, която не е екстремно трудна както Machine Learning. Имам интерес към биоинформатиката, например геномните изследвания. Но тези технологии са много скъпи и засега трудно може да влезем в това направление, но очаквам в близките години то сериозно да се развие. Ще се търсят хора, които разбират от генно инженерство, от Big Data, Analytics, Machine Learning.

България става център на образование, което се отваря към целия свят. Български специалисти и българска методика ще се ползва в обучението по блокчейн по целия свят. Имаме голямо количество качествено съдържание, което оттук насетне ще се направи на английски език. Трябва не само да настигнем, но и да надминем световните лидери в тази сфера.

Коментари: 0