Близо 64 000 южнокорейци съдят Apple

Това е най-големият колективен иск в историята на страната

Близо 64 000 южнокорейци съдят Apple

Снимка: БТА

Най-мащабният колективен съдебен иск в Южна Корея събра оплаквания на близо 64 000 души в страната срещу технологичния гигант Apple. Недоволството им е свързано със забавянето на батериите в по-стари модели iPhone. 

Общо 63 767 южнокорейци настояват компанията да признае вината си по случая и да изплати обезщетение от 188 долара на всекиго. Общата сума на иска достига 12 млн. долара. Според информация на Xinhua към иска имат намерение да се присъединят още около 400 000 собственици на iPhone. 

Това е най-големият съдебен иск в историята на Южна Корея, като трябва да се отбележи, че бройката е намаляла заради това, че мнозина не са успели да се включат в него, тъй като не са предоставили всички необходими документи навреме. 

Искът срещу Apple и местното представителство на гиганта Apple Korea е подаден от юридическата кантора Hannuri Law. 

В края на миналата година Apple призна, че умишлено е забавяла старите си смартфон устройствата под претекст, че така ги предпазва от претоварване. Според мнозина обаче концернът прикрива истинските си подбуди – да застави потребителите да си купят нови модели iPhone, осигурявайки си по този начин постоянен приток на нови клиенти. Тази теза защитават и юристите от  Hannuri Law. 

В средата на януари и началото на март срещу Apple и Apple Korea бяха подадени искове за компенсиране на вреди от групи активисти, представляващи интересите на съответно 122 и 401 потребители на iPhone.

Коментари: 0