Светлина в тунела след „перфектната буря“ за Bulsatcom

Кредиторите на Bulsatcom влизат като акционери в компанията

Светлина в тунела след „перфектната буря“ за Bulsatcom
12969 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Вижда се светлината в тунела след „перфектната буря“, която преживя най-големият доставчик на телевизия в България – Bulsatcom, през последните години. Настоящите кредитори – лондонският фонд Blantyre Capital, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Българската банка за развитие (ББР), ще станат акционери в компанията заедно с единия от съоснователите ѝ - Пламен Генчев. Това обяви Макс Зиф, нает като експерт по преструктурирането на организацията и изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор, по време на специално събитие за журналисти днес.

Точното съотношение в подялбата на акции ще стане ясно до края на месец октомври. Все още се преговаря за това кой играч с какъв дял ще влезе в преструктурираната компания. Макс Зиф обаче поясни, че нито един тях няма да държи мажоритарен дял.

След преструктурирането на компанията общите ѝ задължения ще бъдат намалени с над 80%, до 140 млн. лв. За тази цел в рамките на оздравителната програма е предвидено да бъде изтеглен нов заем от 60 млн. лв. Той ще бъде отпуснат от настоящите кредитори, като сумата ще се използва за инвестиции в бизнеса на Bulsatcom. От тях към момента има отпуснати авансово 15 млн. лева. 

Средствата от новия заем ще бъдат вложени както в нови технологии, така и в развитието на кадрите на компанията, уточни пред Economic.bg Макс Зиф. От думите му стана ясно още, че в началото новите акционери няма да получават дивиденти, а вместо това всички спечелени пари ще се реинвестират в стабилизацията на доставчика.

Зиф посочи, че към момента продажбата на Bulsatcom не е дневен ред макар на пазара да се забелязва инвеститорска активност по придобиване на играчи в телекомуникационния сектор. Той даде за пример апетите към Vivacom и Telekom Romania.

Bulsatcom изпадна в криза към края на 2016 г., когато започна да изпитва затруднения по изплащането на заема, който компанията изтегли през 2014 г. от консорциум банки начело с Deutsche Bank-Лондон. Сред първоначалните кредитори бяха ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC. Общата стойност на изтегления от българската компания кредит беше в размер на 85 млн. евро и според условията на договора трябва да се върнат до 31 декември 2020 г.

През юни 2017 г. Bulsatcom не успя да извърши плащане нито по лихвата, нито по главницата. Междувременно част от кредиторите продават своите вземания на други, а те на следващи. По думите на Макс Зиф те не са успявали да стигнат до единодушие отношно бъдещето на компанията. В резултат към днешна дата кредитори на Bulsatcom са лондонският фонд Blantyre Capital, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Българската банка за развитие (ББР).

Кредитът от 85 млн. евро бе осигурен за развитието на сателитната компания на Bulsatcom – Bulgaria Sat, която е собственик на изстреляния в космоса сателит Bulgaria Sat-1. Днес дружеството е отделено и самостоятелно и се притежава и управлява от втория съосновател на Bulsatcom – Максим Заяков, който по-рано се оттегли от телевизионния оператор.

Макс Зиф определи решението за сдобиване и изстрелване на собствен сателит като „смел ход с непредвидени проблеми“, което довежда Bulsatcom до криза. Той отбеляза, че цената на сателита се е оказала прекалено висока, производството и изстрелването му са се забавили във времето, а очакваният ръст на абонатите не се реализира. 

В крайна сметка компанията изпада в сериозни финансови затруднения, като междувременно приходната агенция запорира сметките ѝ. Кризата се задълбочава дотолкова, че в някакъв момент Bulsatcom не е можела да плаща месечни възнаграждения на близо 2000-те си служители. 

Компанията е най-големият доставчик на телевизия у нас, като предлага също така фиксиран интернет и IPTV. Bulsatcom държи пазарен дял от 38%, или около 760 хил. абонати. 

Подкрепи Economic.bg