Financial Times: Двама кандидати са подали оферти за покупка на Vivacom

Опериращата в Сърбия United Group е сред потенциалните купувачи

Financial Times: Двама кандидати са подали оферти за покупка на Vivacom
Financial Times продължава да следи отблизо темата за продажбата на българския мобилен оператор Vivacom. След като през юли съобщи, че компанията е обявена за продажба, сега британското издание пише, че има „двама кандидати с частен капитал, борещи си да купят най-голямата телекомуникационна компания в България въпреки бурния спор за собствеността ѝ“.

През юли стана ясно, че вече има назначен консултант, който да намери купувач на телекома, а именно глобалната фирма за финансово консултиране и управление на активи Lazard. Тогава бе отбелязано също, че мобилният оператор може да струва около 1.2 млрд. евро – оценката е въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи, подадени от хора, участващи в продажбата.

Индикативни оферти вече са пуснати от United Group, собственост на BC Partners и KKR, както и от Providence Equity Partners, твърдят двама източници, запознати със случващото се, пише още британското финансово издание. Първата оферта е за 1.1 млрд. евро, а втората - за 1.05 млрд. евро.

Сделка от такъв порядък ще означава голяма печалба за сегашните собственици на Vivacom, които придобиха компанията преди по-малко от четири години (през 2015 г.) срещу сумата от 330 млн. евро.

Към момента собствеността на Vivacom си делят българският бизнесмен, живеещ в Лондон, Спас Русев, който притежава 48% дял  в компанията, и британското подразделение на руската банка ВТБ – VTB Capital, заедно с Delta Capital International, собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Те поеха контрола над Vivacom след търг през 2015 г. след неизпълнение по дълга на компанията. През същата година, малко преди търга, Empreno Ventures, инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше Vivacom тогава.

Оттогава Косарев води дела срещу VTB Capital, Спас Русев и Милен Велчев, като твърди, че търгът е бил „измама“ и бизнесът им е бил продаден на изкуствено ниска цена. Консорциумът отричат, но Косарев продължава да оспорва резултата от търга в съдилищата във Великобритания и Люксембург.

Писма, прегледани от Financial Times, подчертават нерешения статут в спора за Vivacom. Междувременно Empreno твърди, че ще „засили правния натиск върху Vivacom и нейните акционери да защитават интересите си“.

Новината за подадените оферти за Vivacom е поредният знак за активност на частния капитал в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа, пише FT. Чешкият фонд PPF миналата година придоби телекомуникационни бизнес на Telenor на Балканите за 2.8 млрд. евро.

През 2018 г. KKR се договори да продаде контролния си дял в United Group BV, медийна и телекомуникационна компания в Югоизточна Европа, на BC Partner в сделка на стойност между 3 и 4 млрд. евро. Целта на United Group сега е да консолидира балканския телекомуникационен пазар и тази година да завърши поглъщането на Tele2 в Хърватия за 220 млн. евро. Кабелната компания също така притежава активи в Словения, Босна и Черна гора.

Отбелязвайки миналото на Vivacom като „бивш телекомуникационен монополист“ в България, Financial Times посочва, че продажбата на компанията ще е шестата поредна, откакто тя бе приватизирана през 2004 г.

United Group и Providence са отказали коментар за интереса си към компанията.

Припомняме, че по-рано тази година Спас Русев заедно с Елвин Гури придобиха Telekom Albania. Сделката за 50 млн. евро бе обявена през януари, а през май бе финализирана. През юли пък се заговори, че Русев може да купи и част от бизнеса на Telekom Romania.
Коментари: 0