УниКредит прогнозира ръст от 3.5% за България тази година

През следващата 2020 година пък ще има леко забавяне до 2.9%

УниКредит прогнозира ръст от 3.5% за България тази година

Снимка: Pixabay

Българската икономика ще завърши годината с ръст от 3.5%, прогнозират експертите на УниКредит Булбанк в най-новия тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа, публикуван днес. Очакванията за малко по-висок от очаквания преди три месеца годишен ръст отразяват комбинацията от по-силен от очакваното растеж на износа и устойчивото подобряване на условията на пазара на труда, на фона на убедително възстановяване на работните места и ръста на заплатите.

През следващата 2020 година пък ще има леко забавяне до 2.9%, дължащо се основно на външни фактори като по-слабо търсене в еврозоната, несигурността, предизвикана от търговските войни и слабия растеж на САЩ. „Тези три фактора ще доведат не само до по-слабо търсене на български износ, но и до по-голяма несигурност, която вероятно ще се отрази на ръста на частните инвестициите. Последното вече се вижда в най-новите проучвания за доверието на бизнеса, където глобалната несигурност стана фактор номер едно ограничаващ плановете за експанзия на българските компании в промишлеността след продължителен период, в който първото място се заемаше от недостига на работна ръка“, се посочва в анализа.

За сметка на външните фактори, вътрешното търсене ще продължи да действа положително на растежа през следващата година. „Очакваме подобряването на покупателната способност на доходите на домакинствата да продължи, като получи подкрепа не само от силния пазар на труда, но и от допълнително повишаване в кредитирането на домакинствата, което вероятно ще достигне пика си през тази или следващата година.“, смятат икономистите на УниКредит Булбанк. Според тях друг фактор, който ще подкрепя ръста на частното потребление през следващата година, ще бъде намаляващия инфлационен натиск, поради забавянето на икономиката, по-ниските цени на петрола и повишаване на обменния курс евро-долар.

Фискалната политика също ще помогне на икономиката да избегне по-рязко забавяне на растежа. Три големи инфраструктурни проекта ще бъдат от особено значение. Това са магистрала "Хемус" (за завършването на която 1.2 млрд. лв. вече бяха заделени от бюджетния излишък миналата година), реконструкция на железопътната линия София-Пловдив (проект, финансиран от ЕС, вече възложен на международен консорциум, който вероятно ще стартира през 2020 г., когато приключат всички процедури по обжалване на възложеното строителство) и завършване на най-сложните участъци от магистрала „Струма“ (друг проект, финансиран със средства от ЕС, който остана блокиран години наред поради спорове относно избора на маршрут на трасето и въздействието му върху околната среда, и за който в крайна сметка бе постигнат компромис в началото на тази година).

Строителният сектор също ще продължи да увеличава своя принос за нарастването на инвестициите. Търсенето на жилища остава много силно, като индексът на достъпност на жилищните имоти (отразяващ цените на жилищата, заплатите и цената на ипотечните кредити) продължава да се подобрява, достигайки най-високите си нива след присъединяването на страната към ЕС. Това кара експертите на УниКредит Булбанк да прогнозират, че търсенето няма да отслабне и цените ще продължат да нарастват, въпреки умереното забавяне на икономиката очаквано следващата година. 

Коментари: 0