Световната банка прогнозира най-бавния растеж в Китай за 44 години

Според най-негативния сценарий на възможното развитие на събитията, икономическият растеж в Китай може почти да спре

Световната банка прогнозира най-бавния растеж в Китай за 44 години

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене

Тази година може да бъде най-бавният за 44 години поради разпространението на коронавируса.  Темпът на икономическо развитие в Китай може да се забави до 2.3% тази година спрямо 6.1% през 2019 г. Това става ясно от данни на Световната банка.

Докладът на банката прогнозира, че Китай, втората по големина икономика в света, "ще покаже забавяне до 2.3% тази година." Това би бил най-бавният след 1976 г., в края на Културната революция.

Според най-негативния сценарий на възможното развитие на събитията, икономическият растеж в Китай може почти да спре, достигайки ръст от 0.1%, твърдят банкови експерти.

В доклада се казва, че икономическият растеж в страните от източноазиатския регион ще се забави до 2.1% през 2020 г. от 5.8% през 2019 г., при условие, че се прогнозира, че това лято глобалната икономика ще се възстанови.

„Добрата новина е, че регионът има силни страни, които може да използва, но страните ще трябва да действат бързо и в мащаби, каквито не се предполагаше по-рано“, казаt експерти от Световната банка.


Коментари: 0