Световни банки ощетили Германия с над 10 млрд. евро

Те са укривали данъци в особено големи размери

Световни банки ощетили Германия с над 10 млрд. евро

Мощни световни банки са заобикаляли немския фиск, в резултат на което през последните години в хазната не са постъпили над 10 млрд. евро. Това разкрива журналистическо разследване на в. „Зюддойче цайтунг” и на двата обществени тв канала NDR и WDR.

Става въпрос за над 20 чужди банки, опериращи и на немския финансов пазар. Сред грешниците” са JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC, UBS, BNP Paribas и много други с централи в САЩ, Великобритания, Швейцария, Франция и Австралия. 

Те са въртели т. нар. Cum-Ex – спекулативни търговски сделки, чрез които се заобикаля фискът, като не се плащат данъци върху дивиденти. Германия е стартирала процедура, за да си върне отклонените милиарди.

От журналистическото разследване става ясно, че миналата година финансовото министерство на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е купило диск от информатор. Естествено, неговото име се пази в тайна. Не се съобщава и сумата, която е получил. Най-вероятно тя е между 2 и 5 млн. евро. 

Срещу подобни суми суми въпросното министерство и в миналото е купувало дискове с тайна банкова информация. Впоследствие бяха разкрити много германски граждани с банкови сметки зад граница, предимно в Швейцария. Там те са влагали милиони, върху които не са плащали данъци или такива върху лихвите. Така хазната си прибра милиарди евро.

В днешната публикация в Зюддойче цайтунг” е цитиран регионалният министър на финансите на Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс. Според него закупеният диск съдържал ценна информация за вършени измами” на общо 100 банки, над 20 от които чужди.

Банките не бива да разчитат, че тази информация ще отлежава в чекмеджетата ни. Нашите данъчни проверяват стриктно всичко подозрително – без значение на лица и финансови институти”, категоричен е министър Валтер-Борянс.

Според вестника редица от разобличените банки са приели да сътрудничат на германските власти. Дори австралийската Bank Macquarie е внесла в германската хазна 80 млн. отклонени данъци, както и глоба плюс печалбата от противозаконните сделки в размер на 20 млн. евро или общо 100 млн. евро.

Чрез Зюддойче цайтунг” министър Валтер-Борянс съветва и други банки – чужди и немски, да последват примера на австралийската. Те не трябвало да разчитат, че постоянното ограбване на немската хазна ще остане неразкрито”.

Коментари: 0