Световните сили се договориха за ускоряване преговорите със Сирия

Във Виена присъстваха дипломати от повече от 10 държави, включително от Иран и Саудитска Арабия

Световните сили се договориха за ускоряване преговорите със Сирия

Външните министри, участващи на преговорите във Виена за сирийската криза, се договориха да започнат незабавни преговори с групировките, опозиционни на президента Башар ал Асад. 

Това съобщи след срещата Франк-Валтер Щайнмайер - външен министър на Германия, на която присъстваха и колегите му от Русия Сергей Лавров и държавният секретар Джон Кери. 
 
По думите му участниците разчитат, че до 18 месеца да има национални избори в страната, но и не хранят илюзии, че това е една изключително трудна задача. 
 
Лавров посочи, че Русия би искала до половин година да има преходно правителство, договорено между Дамаск и опозицията. След това трябва да започне подготовката на нова конституция. Лавров коментира, че в света расте осъзнаването на необходимостта от създаване на антирерористична коалиция и атентатите в Париж от петък убедили и последните скептици. 
 
Не е ясно колко от участниците са подкрепили руската и иранската позиция, за това дали Башар ал Асад да остане на поста си в преходния период и колко от западните държави настояват той да се махне и да не бъде участник в помирителния процес. 
 
Преди края на продължилите 5 часа преговори бе съобщено, че страните са се договорили да бъдат третирани като терористични организации "Ислямска държава" и "Фронтът ан Нусра", смятан за локална версия на "Ал Кайда". Джон Кери е заявил, че едно евентуално примирие в Сирия няма да важи за тези структури. 
 
Във Виена присъстваха дипломати от повече от 10 държави, включително от Иран и Саудитска Арабия. 
  
Определянето на критерии кои са терористи и кои са опозиционни групировки е заело значителна част от преговорите, пише Reuters. 
 
Според Федерика Могерини, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика, процесът за търсене на решение за Сирия може да започне, но не коментира нищо повече пред журналисти. Външните министри на ЕС може да обсъдят резултата от срещата в понеделник. 
 
Франция препоръча преди началото на срещата разговорите да се водят за случващото се на бойното поле, а не върху политическия процес. 

Следващата министерска среща на групата за подкрепа на Сирия се планира за средата на декември, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС. 

Коментари: 0